HGSS

Zimski uvjeti na Medvednici za neke su bili prevelik izazov

U nedjelju, 17. siječnja, dežurna ekipa HGSS Stanice Zagreb uz pomoć gorskih spašavatelja koji su se zatekli na lokaciji izvršila je pet akcija spašavanja na vršnoj zoni Medvednice.
Akcije su se odvijale u zimskim uvjetima s puno snijega i leda te na niskim temperaturama.

Prva dojava stigla je o ženskoj osobi koja je na Činovničkoj livadi zadobila teške ozljede leđa nakon što su se u nju zabile sanjke. Do nje je odmah dopremljena akija za transport po snijegu te je pregledana i imobilizirana u vakuum madracu.

Za vrijeme čekanja na dolazak vozila hitne pomoći iz Zagreba, do spašavatelja stiže dojava o novoj nesreći gdje je, pri udarcu u kamen na sanjkanju, muška osoba dobila otvorenu ranu i veliku posjekotinu na glavi.

Vrlo kratko nakon ovoga dolaze dvije nove akcije – ženska osoba sa bolovima u predjelu abdomena i nesvjesticom nakon povrede na sanjkanju. Zbrinuta je u HGSS prihvatnom centru na vrhu Sljemena te je uz davanje čistog kisika dočekala novi dolazak hitne pomoći.

U isto vrijeme druga ženska osoba sa osjećajem slabosti, u pratnji supruga i malodobne djece, odvraćena je od samostalnog spuštanja niz planinu. Nakon utopljavanja upućena je na silazak motornim vozilom.

Na kraju dana još se desilo iščašenje ramena snowboardera. Nakon imobilizacije i ovaj posjetitelj Sljemena dobio je uslugu prijevoza vozilom hitne medicinske pomoći do bolnice.

Obzirom na izuzetno velik broje posjetitelja vršne zone Medvednice, molimo sve posjetitelje da pokažu povećan oprez – sanjkaju se tamo gdje je sanjkanje moguće, uvijek kontroliraju svoju brzinu, NIKAD se ne dovedu u situaciju da ispuste sanjke niz padinu i drže se svih mjera za sigurnost u planini u zimskim uvjetima.