HGSS

Završna konferencija projekta “Podzemni grad u srcu Velebita”

Završna konferencija projekta „Podzemni grad u srcu Velebita: razvoj cjelogodišnjeg održivog i sigurnog aktivnog turizma u NP Paklenica i širem velebitskom području" KK.06.1.2.01.0013. održana je 14. srpnja 2022.

FOTO:

NP Paklenica

Nositelj projekta je Javna ustanova Nacionalni park Paklenica. Uvodnu riječ održala je ravnateljica Javne ustanove Nacionalni park Paklenica Natalija Andačić koja je izrazila dobrodošlicu te navela osnovne informacije o provedbi projekta. Projekt je usmjeren unaprjeđenju zaštite i valorizacije prirodne baštine kroz razvoj oblika turizma posebnih interesa prikladnih za podvelebitsko područje. Ovim projektom izgradit će se atraktivna posjetiteljska i sigurnosna infrastruktura, osnažiti potrebni ljudski resursi i institucionalni kapaciteti javne ustanove Nacionalni park Paklenica JU NPP, djelatnika javnih ustanova s područja Velebita, turističkog, civilnog, javnog i privatnog sektora, te osmisliti i promovirati postojeći i novi turistički proizvodi temeljeni na prirodnoj baštini.

Osim ravnateljice uzvanicima su se obratili: Josip Granić, pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja, Aleksandra Čilić, načelnica Sektora zaštite okoliša Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Nikolina Tkalčec, v.d. ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije, Šime Vicković, zamjenik župana Zadarske županije te Igor Kreitmeyer, ravnatelj Uprave za zaštitu prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Nakon toga je uslijedila projekcija filma Povijest penjanja u Paklenici te za kraj obilazak posjetiteljskog centra.

Projektni partneri su Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) i Cluster za eko-društvene inovacije i razvoj CEDRA Split. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Projekt je usmjeren unaprjeđenju zaštite i valorizacije prirodne baštine kroz razvoj oblika turizma posebnih interesa prikladnih za podvelebitsko područje. Ovim projektom izgradit će se atraktivna posjetiteljska i sigurnosna infrastruktura, osnažiti potrebni ljudski resursi i institucionalni kapaciteti javne ustanove Nacionalni park Paklenica JU NPP, djelatnika javnih ustanova s područja Velebita, turističkog, civilnog, javnog i privatnog sektora te osmisliti i promovirati postojeći i novi turistički proizvodi temeljeni na prirodnoj baštini.