HGSS

Završetak projekta “Sub Eco” u Splitsko-Dalmatinskoj županiji

Čišćenjem podmorja HGSS Stanica Split uspješno je privela kraju projekt „Sub Eco“ čiju provedbu je kroz natječaj Zeleni pojas 2019. financirala INA – Industrija nafte d.d.

22/10/2020

|

HGSS stanica Split

FOTO:

Dalmacija danas

S ciljem zaštite okoliša i prirode ovaj hvale vrijedan projekt odrađen je kroz ekološke akcije čišćenja podmorja na području INA-inih benzinskih postaja za nautičare, promociju zajedničke suradnje na projektu te promocije uspješne zajedničke suradnje.

Iz mora u Milni na Braču, uvali Rogač na Šolti, Vrboski na Hvaru i otoku Visu uklonjeno je i zbrinuto oko 30m³ različitog otpada: guma, plastike, stakla, boca, ručnika, mreža i ostalog sitnog otpada. Isti je u suradnji s lokalnim komunalnim poduzećima adekvatno zbrinut na legalna odlagališta.

Aktivnosti ovog projekta kojemu je osim uklanjanja otpada iz podmorja cilj bio i podizanje svijesti o važnosti čuvanja i zaštite prirode provelo je 25 ronilaca i 42 volontera iz više različitih udruga.

Darko Gavrić, pročelnik HGSS Stanice Split, u prigodi uspješnog završetka projekta „Sub Eco“, istaknuo je važnost financiranja ovakvih projekata gdje se kroz suradnju između volontera, istomišljenika i lokalne zajednice ostvaruju važni ciljevi iz područja očuvanja i zaštite prirode. Uz financijsku potporu INA-e, znanje, stručan kadar i opremu HGSS-a te angažman volontera dao se velik doprinos čišćoj prirodi Splitsko-dalmatinske županije što je čini još privlačnijom turističkom destinacijom.