HGSS

Zajedničkom akcijom HGSS-a i HRM-a spašena osoba iz potopljenog broda na maratonu lađa

Ulaskom lađa u cilj u Pločama završilo je 25. izdanje Maratona lađa. Zahtjevnu Neretvansku rutu dugu 22,5 km sa startom u Metkoviću najbrže je odveslala ekipa Udruga lađara Zagreb. Članovi GSS-a imali su "pune ruke" posla.

Odmah nakon starta maratona došlo je potapanja 4 lađe. Članovi HGSS-a asistirali su natjecateljima

Tijekom utrke je došlo do sudara dva broda nakon čega je manji počeo brzo tonuti. Na licu mjesta odmah su se našli pripadnici HRM-a s 3 broda i pristupili su izvlačenju osoba iz vode. Odmah na lokaciju dolaze i 2 čamca HGSS-a među kojima je bilo dvoje medicinara s svom potrebnom opremom, tijekom asistiranja u izvlačenju ljudi iz vode saznajemo da jedan od članova posade nije izronio na površinu. Pretpostavka je bila da se osoba nalazi u kabini.

Spašavatelj HGSS-a zarionio je u potopljeni brod i našao osobu bez svijesti u kabini broda. Osobu se pokušao izvući, ali su se vrata kabine zatvorila. U zadnji tren uspjeva izvući unesrećenog van kabine plovila, izlaskom na površinu vode unesrećeni je prodisao. U izvlačenju pomažu ostali pripadinici HGSS-a i HRM-a. Tim HGSS-a unesrećenog transporirao je na obalu i predao ga timu HMP. Na lokaciji su bili pripadnici pomorske policije koji su također pomagali pri izvlačenju osoba iz vode.

Još jednim špašenim životom dokazano je koliko su dežurstva HGSS-a na ovakvim događajima ponekada zaista od životne važnosti.

Maraton lađa na Neretvi po broju izravnih sudionika jedno je od najmasovnijih amaterskih natjecanja u Hrvatskoj koje se održava svake godine, druge subote u kolovozu. Posadu svake lađe čini deset veslača te bubnjar i parićar odnosno kormilar. Cilj Maratona lađa je zadržavanje lađarske tradicije i čuvanje od zaborava i propadanja stare izvorne neretvanske lađe.

Ove godine o sigurnosti sudionika Maratona brinulo je 50 spašavatelja iz 10 Stanica HGSS-a. U ispomoći bili su i članovi GSSuBiH (Stanice Ljubuški, Čitluk i Mostar i Novi grad Sarajevo). Na vodi je bilo 6 čamaca, a u pratnji 6 vozila.