HGSS

Vježbom u jami “Duša” uspješno završen tečaj speleospašavanja

Komisija za speleospašavanje svake godine održava tečaj speleološkog spašavanja za pripadnike HGSS-a.

FOTO:

Marin Glušević

Kako bi zadovoljili kriterije prolaska na tečaju, polaznici moraju tijekom tečaja položiti sigurnosne elemente kretanja na užetu, naučiti spasilačke manevre s nosilima u kojima je unesrećena osoba te isto demonstrirati na završnoj vježbi tečaja. Uz to, polaznici slušaju teoretska predavanja i praktične demonstracije. Od svih prijavljenih, 23 pripadnika je uspješno završilo tečaj osnovnih tehnika speleospašavanja.

Tečaj se provodio u tri vikenda:

· Prvi dio tečaja održao se od 17.-19.9.2021. g. u Zagrebu na speleološkom poligonu „Žica“. Osim provjere sigurnosnih standarda opreme, kretanja po užetu i praktičnih demonstracija, održana su teoretska predavanja Opasnosti u speleologiji i speleospašavanju, Opremanje speleoloških objekata za napredovanje te Organizacija Službe.

· Drugi dio tečaja održao se od 01.-03.10.2021. g. u Gospiću. U sklopu drugog dijela tečaja održana su predavanja: Opremanje speleoloških objekata za speleospašavanje, Pristup i zbrinjavanje unesrećenog, Organizacija akcije speleospašavanja, Komunikacija u speleološkim objektima i Orijentacija u speleološkim objektima. Praktični dio tečaja održan je u Ponoru Crno Vrelo i Vodeni Tobogan.

· Treći dio tečaja održao se od 15.-17.10.2021. g. na Crnopcu. Završna vježba izvela se iz jame Duša. Unesrećeni se nalazio ispod suženja „Dinamo“. Vježba je započela u 9:00, u 12:30 tečajci su započeli s izvlačenjem unesrećenog speleologa koji je u 19:30 izvučen na površinu. Nakon izvlačenja napravila se analiza tečaja, održani su individualni razgovori s kandidatima te se pregledala i očistila oprema koja se koristila na tečaju.