HGSS

Vježba operativnih snaga sustava civilne zaštite Grada Solina “Majdan 2023”

HGSS stanica Split sudjelovala je u pokaznoj vježbi operativnih snaga sustava civilne zaštite Grada Solina „Majdan 2023“ na području tvornice CEMEX. Vježba je održana u organizaciji Stožera civilne zaštite Grada Solina, a povodom Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite u RH.

Bila je to simulacija nesreće u krugu tvornice zbog čega su pozvane sve hitne službe. Prema scenariju, u tvornici je izbio požar, a onda i eksplozija. Jedan radnik zapeo je na tornju tvornice odakle ga je spašavao HGSS, a posla je bilo i za druge službe zbog istjecanja opasnih tekućina. Uz to, vatrogasci su izvlačili osobu koja je zapela u automobilu, a koju je potom zbrinula Hitna pomoć.

Vježba je uspješno provedena u suradnji sa svim sudionicima: predstavnici DVD Solin, DVD Vranjic, vatrogasci INA-e, HCK Gradsko društvo Solin, HMP Solin, MUP Solin, Stožer CZ Solin, Područni ured civilne zaštite Split, HGSS Stanica Split, predstavnik CEMEX-a. U ulozi promatrač vježbi su s priključili i učenici OŠ kraljice Jelene i OŠ don Lovre Katića.

Ovom koordiniranom akcijom pokazana je spremnost operativnih snaga sustava civilne zaštite Grada Solina u situacijama koje prijete ugrozama pučanstva i materijalnih dobara.