HGSS

Vježba Odjela za speleoronilačko spašavanje u Ogulinu

U periodu od 25-26. rujna Odjel za speleoronilačko spašavanje koji djeluje u okviru Komisije za speleospašavanje Hrvatske gorske službe spašavanja organizirao je vježbu izvlačenja tijela preminulog ronioca iz potopljenog objekta.

30/09/2021

|

Odjel za speleoronilačko spašavanje

Vježba je održana u Ogulinu na izvoru Zagorske Mrežnice, a rađena je u skladu s godišnjim planom razvoja Odjela. Nastavilo se raditi na protokolu spašavanja, na efikasnosti i sigurnosti izvođenja ovakvih akcija.

Ovaj put su članovi Odjela stavili za cilj raditi na poboljšanju samih sredstava i metoda transporta unesrećene osobe iz potopljenog objekta, te su pri tom radili na optimizaciji same nosiljke kao i testiranju potencijalno bolje nosiljke s ciljem rješavanja nedostataka koja su zapažena s trenutnim pristupom.

U sklopu vježbe u nedjelju je odrađen i trenažni zaron do kraja samog izvora Zagorske Mrežnice, s čime su se upotpunile i zaokružile aktivnosti ovog produktivnog vikenda za Odjel.
Također, nakon pauze međunarodne suradnje sa službama u ECRA-i zbog pandemije, ovoj vježbi pridružio se kolega Robert Anžić iz Jamarske Reševalne Službe Slovenije, s kojim služba intenzivno surađujem sad već dugi niz godina.

Kao i za prethodne vježbe na istoj lokaciji, njezino održavanje ne bi bilo moguće bez pomoći i izlaženja u susret direktora i zaposlenika tvrtke Komunalac d.o.o. Ogulin koji su s ustupljenim prostorijama i pomoći u organizaciji ove vježbe omogućili da se spašavatelji u potpunosti fokusiraju na izvršenje same vježbe i njenu kvalitetu.