HGSS

Vikend u NP Paklenica

Nastavljaju se ugovorena dežurstva HGSS-a u NP Paklenica. Ovog vikenda dežurala su četiri spašavatelja HGSS Stanice Zadar.

14/06/2021

|

HGSS stanica Zadar

Dežurni spašavatelji dežuraju boraveći i krećući se kanjonom Velike Paklenice, prate i komuniciraju sa planinarima i penjačima, uočavaju eventualne opasnosti i rizike te poduzimaju preventivne radnje. O uočenim pojedinostima koje bi mogle ugroziti sigurnost posjetitelja obavještavaju NP Paklenica koja ih sukladno mogućnostima uklanja.

Subota je prošla bez intervencije, međutim u nedjelju su se desile čak tri nesreće. Jedna je bila na prometnici kada je vozilo srušilo biciklistu. Druge dvije zahtijevale su intervenciju dežurnih članova HGSS-a.

Na poziv iz centra 112 stiže dojava o unesrećenoj planinarki na Vidakovom kuku. Sumnja se na prijelom zgloba ruke koji je planinarka zadobila pri padu. Uspjela je dozvati u pomoć veću grupu planinara koji su bili u blizini, a među kojima je bio i član HGSS-a. Imobilizirali su joj ozljedu i pozvali pomoć. Dežurni spašavatelji stigli su sa nosilima međutim kako se osoba mogla, uz malu pomoć spašavatelja, samostalno kretati dopraćena je do vozila odakle je prevezena do HGSS središta gdje je predana osoblju HMP.

Upravo kako se završavala prva akcija stiže dojava o drugoj unesrećenoj planinarki na stazi Pjeskarica u NP Paklenica. Osoba je pala i osjeća bol u donjem dijelu leđa, a zadobila je i udarac u glavu. Dežurni spašavatelji i vozilo HMP odmah kreću na intervenciju. UT 2000 nosilima djelatnici parka i spašavatelji prebacuju do prometnice i predaju osoblju HMP.

Obje planinarke su strane državljanke.

Uz akcije, u obučnom centru HGSS-a Dragan Špehar – Špeco u Starigradu, ovaj vikend održao se ispit za gorske spašavatelje. Nakon njega, Stanica Zadar postala je bogatija za dva nova gorska spašavatelja, čime se njihov broj u Zadru popeo na 26.