HGSS

Uspješan završetak potrage za nestalom osobom uz Dravu

U utorak, 13.04. 2021., u 21:30 h na dežurni telefon HGSS Stanice Osijek stigla je dojava o nestanku starije muške osobe na području mjesta Veliškovci - Gat u blizini Belišća. Dojavu je uputio Centar 112 na zahtjev PP Belišće.

Odmah po dojavi i procjeni hitnog odaziva na teren se zaputilo pet spašavatelja i potražni tim sa psom, a u pripravnost su stavljeni i ostali spašavatelji. Nestanak je prijavila supruga nestale osobe nakon što se prethodne večeri njezin muž nije vratio iz ribolova. Po dolasku na teren pristupilo se brzoj pretrazi i prikupljanju dodatnih informacija, a osim djelatnika PP Belišće i spašavatelja, potrazi su se priključili i prijatelji i poznanici nestale osobe. Unatoč trudu svih sudionika potrage kojima su noć, kiša i hladno vrijeme dodatno otežavali pretragu napuštenih objekata, točki privlačenja i nepristupačnih terena uz rijeku Dravu, potraga se privremeno obustavlja u 02:00 h radi odmora i planiranja nastavka potrage standardnim procedurama i programima digitalne kartografije.

Nekoliko sati kasnije, od 07:00 h spašavatelji su ponovno na terenu i potraga se nastavlja. Pretražuju se teško prohodni, nepristupačni i pretežno močvarni tereni u blizini rijeke Drave, njezini rukavci, kanali i bare. U ovakvim okolnostima od velike je važnosti potražni tim sa psom koji širokim radijusom kretanja i neprocjenjivom sposobnošću traženja omogućuje brzu pretragu velike površine ovakvog zahtjevnog terena. Unatoč uglavnom lošim vremenskim prilikama praćenih kišom i vjetrom, u otežanim uvjetima zone područja potrage pretraživale su se i bespilotnom letjelicom. Putem Odjela bespilotnih sustava HGSS-a u pripravnosti je bila HGSS Stanica Požega i spašavatelj rukovoditelj bespilotne letjelice sa termovizijskom kamerom.

Od samog početka potrage uspostavljena je izvrsna suradnja HGSS Stanice Osijek sa djelatnicima PP Belišće. U više navrata izvršeno je lociranje mobitela putem Centra 112, a zahvaljujući djelatnicima policijske ostaje korištene su i nove tehnologije određivanja pozicije nestale osobe putem signala mobilnog uređaja. U potrazi su osim djelatnika PP Belišće sudjelovali i pripadnici interventne postrojbe MUP-a RH.

Odlična suradnja koja je započela pravovremenom dojavom o nestanku osobe dala je svoje rezultate u 16:25 h kada je tim sastavljen od spašavatelja HGSS Stanice Osijek i pripadnika interventne policije pronašao nestalu osobu u jednoj od zona potrage. Unesrećeni se u tom trenutku nalazio na iznimno opasnom terenu u vodi uz strmu obalu rijeke Drave bez mogućnosti samostalnog izlaska pa su dva spašavatelja ulaskom u vodu uz pomoć ostalih sudionika potrage na obali izvršili izvlačenje unesrećenog iz vode. Obzirom na teško zdravstveno stanje, nakon evakuacije iz vode uslijedilo je utopljavanje unesrećenog i hitan transport improviziranim nosilima do terenskog vozila kojim su ga spašavatelji prevezli do obližnje prometnice i predali djelatnicima Hitne medicinske pomoći u 16:43 h.

U potrazi su, uz 15 spašavatelja HGSS Stanice Osijek, sudjelovali pripadnici interventne policije, djelatnici PP Belišće, poznanici i prijatelji nestale osobe.
Svim sudionicima potrage zahvaljujemo na kvalitetnoj suradnji, a unesrećenoj osobi želimo brz oporavak.