HGSS

Uporaba speleološko-alpinističkih tehnika u spašavanju iz ruševina i rad s K9 timovima

U razdoblju od 28. travnja do 2. svibnja u Zagrebu, Gospiću i Baškim Oštarijama u okviru međunarodnog projekta „Razmjena iskustva između Hrvatske i Norveške u potrazi i spašavanju u ruševinama“ održao se trening Mountaneering-speleological rescue techniques (application with K9 teams) odnosno Uporaba speleološko-alpinističke opreme u spašavanju (primjena na potražne K9 timove).

U Gospiću su održana uvodna predavanja i dogovori za postavljanje poligona na Filipovom kuku (Baške Oštarije). U tehničkom pristupu provjeravala se razina znanja kretanja po jednostrukom užetu (SRT – single rope techniques), izrada sistema za spašavanje (sustavi za podizanje i spuštanje te tirolske prečnice). Demonstrirane i razmatrane su razne konfiguracije za pretraživanje ruševina, lavinskog područja i rijeke dok je potražni pas na uzici za slučaj hitne evakuacije zbog novonastale opasnosti (povlačenjem potražnog tima helikopterom ili pomoću autodizalice). Isprobane su tehnike spuštanja i podizanja potražnog K9 tima.

Sudionici na projektu su imali mogućnost posjetiti Ponor Crno Vrelo u kojemu su dodatno uvježbali tehnike kretanja na užetu i pristupu nepristupačnim područjima. Osim uvježbavanja rada s potražnim timovima, razmatrana je uporaba različitih vrsti nosiljki za spašavanje unesrećenih osoba iz skučenih prostora (Petzl Nest, Sked i Half Sked) te uvježbana pakiranja i transporti unesrećene osobe u navedena nosila iz ruševina.

Održano je nekoliko prezentacija koje su se odnosile na prezentaciju organizacija koje sudjeluju na projektu, razmjenile se ideje oko doktrine K9 traganja i pristupa edukaciji vodiča i obuci potražnog psa. Dodatno su se komunicirali i definirali planovi za nadolazeće treninge u 2022.g.

U okviru projektnog gesla People, Culture, Nature sudionici su posjetili izvore Gacke te Memorijalni Centar „Nikola Tesla“ u Smiljanu.

Na projektu sudjeluju Norske Redningshunder (Norveški potražni psi) i Hrvatska gorska služba spašavanja.