HGSS

U snježnim zapusima na Majstorskoj cesti zapela tri strana vozila

HGSS Stanici Zadar u subotu, 26. veljače, u 10:48 dolazi informacija Centra 112 da se na Majstorskoj cesti, između prijevoja Mali Alan i Tulovih greda, nalazi vozilo stranih registarskih pločica s dvoje putnika koje je ostalo zablokirano u snijegu.

27/02/2022

|

HGSS stanica Zadar

U razgovoru s osobljem Centra dogovoreno je da će spašavatelji doći do njih terenskim vozilom te ih, u slučaju da njihovo vozilo ne može nastaviti dalje, prevesti do mjesta gdje se dogovore. Iz Zadra kreće pet spašavatelja Stanice Zadar s dva vozila.

Usprkos vrlo lošim uvjetima, snjegu nošenog olujnom burom, spašavatelji se probijaju kroz nanose prema mjestu poziva. Putem prema Tulovim gredama susreću još jedno strano vozilo s obitelji koja je zapela u snijegu jer ih je navigacija navela na Majstorsku cestu. Njihovo vozilo izvukli su uporabom vitla nakon čega ih upućuju nazad prema Obrovcu na cestu, te nastavljaju dalje prema prvim pozivateljima za pomoć. Ubrzo dolaze do osoba koje su zvale. Izvlače ih iz snijega te otpraćaju natrag prema Sv.Roku jer je cesta do prijevoja Mali Alan na više mjesta zatrpana nanosima snijega.

Intervencija je završila oko 16:00 povratkom u bazu u Zadar.

Sljedeću noć, desetak sati kasnije, u 02:26 ujutro stiže novi poziv s istog mjesta. I u ovom slučaju radi se o stranim državljanima. Iz Zadra kreću četiri spašavatelja. Kako nisu mogli vozilom do njih, nastavljaju pješice. Pomažu im iskopati vozilo iz zapuha i upućuju natrag prema Sv.Roku. S njima odlazi i jedan od spašavatelja koji ih navodi sigurnim putem do Zatona Obrovačkog gdje se nalazi ostatak ekipe.

Intervencija završava u 6:00 ujutro.

Svake godine ponavlja se isti problem sa stranim državljanima na toj prometnici na koju ih navodi navigacijski sustav. Nadamo se da ćemo u suradnji s ostalim službama doći do rješenja kako bi se ovakve situacije spriječile.