HGSS

U protekla dva dana, bespilotni sustavi HGSS-a su odigrali ključnu ulogu u okončanju dvije potrage

U protekla dva dana upotreba bespilotnih sustava HGSS-a je pomogla okončanju dvije potrage.

POTRAGA NA MAKARSKOM PODRUČJU
Jedna od tih potraga dogodila se na makarskom području, kada je starija ženska osoba nestala na teritoriju Općine Šestanovac. Potraga je započela 27. lipnja iza 11 sati, a na terenu su se nalazili naši timovi iz HGSS-a u Zagrebu, Zadru, Splitu i Makarskoj, s ukupno 28 ljudi. Također, pridružilo nam se i 13 članova kolega iz GSSuBiH Stanice Posušje.
Potraga je obuhvaćala široko područje, a zahvaljujući prikupljenim informacijama uspjeli smo suziti prostor pretrage. Bespilotni sustavi su nam omogućili da brzo pretražimo veći teren i identificiramo ključne lokacije.
Nakon intenzivne pretrage, u 14 sati današnjeg dana, osoba je konačno pronađena na području Općine Šestanovac, točnije na Brdu Orljača. Pronalazak je ostvaren 1400 metara udaljenosti u zračnoj liniji od njenog doma, uz visinsku razliku od 120 metara.
Ova uspješna potraga potvrđuje važnost i učinkovitost upotrebe bespilotnih sustava HGSS-a u spašavanju ljudskih života.

POTRAGA NA PODRUČJU ŠIBENIKA

U petak 23.06. na području grada Šibenika nestala je starija žena. Netom što su došli svojim kućama nakon trodnevne akcije vezano za pad helikoptera u kanjonu Čikole gdje su spašavatelji HGSS stanice Šibenik bili angažirani, u večernjim satima petka 23.06. na stanični mobitel stiže im poziv da je u gradu Šibeniku u gradskom predjelu Meterize ranije tog dana nestala starija ženska osoba. Za kratko vrijeme ponovno se okupljaju te izlaze na teren u potragu. Po saznanjima policije žena se nalazi negdje u krugu gradskih četvrti Meterize, Jurasi i Šubićevac. Te su četvrti na rubnim dijelovima grada te se potraga vodi istovremeno u urbanom dijelu i na okolnim brdima. Nešto iza pola noći stupa se u telefonski kontakt s izgubljenom osobom ali zbog njezine bolesti koja je iz spektra demencije to ne daje nikakvih rezultata. Na kasnije telefonske pozive osoba više nije odgovarala.
Potraga traje do 3 sata te spašavatelji odlaze na odmor da bi se već u 8 sati ponovno našli i nastavili s pretraživanjem terena. Kako se dolazi do novih saznanja tako se mijenja i fokus pretrage. Uskoro se pridružuju kolege iz raznih stanica, a u narednim danima angažirani su i vatrogasci te naravno policija s kojom se od početka potrage usko surađuje.
Potraga tako ide iz dana u dan te konačno danas 28.06. operater bespilotne letjelice HGSS stanice Šibenik na krševitom djelu gradske četvrti Meterize uočava osobu. Do nje dolaze zemaljske snage te konstatiraju da je nažalost preminula. Obitelji i prijateljima pokojnice izražavamo iskrenu sućut.
U ovoj akciji osim ljudi na terenu korišteni su resursi OBS-a (odjel bespilotnih letjelica) HGSS-a, potražni timovi (čovjek i pas) te se konzultiralo s Odjelom za potrage i lavine i Odjelom za voditelje potraga HGSS-a. Također svoj obol dali su i vatrogasci raznih vatrogasnih postrojbi s ovog područja te građani koji su dojavili neke bitne podatke o kretanju nestale osobe.

Posebno zahvaljujemo kontroli zračne plovidbe koja nam je kao i uvijek na raspolaganju.