HGSS

U okviru međunarodnog projekta “Razmjena iskustva između Hrvatske i Norveške u potrazi i spašavanju u ruševinama” održan trening spasilačkih timova

U razdoblju od 23. do 28. lipnja na području Splitsko-dalmatinske županije održao se trening u sklopu međunarodnog projekta „Razmjena iskustva između Hrvatske i Norveške u potrazi i spašavanju u ruševinama“. Trening je nastavak aktivnosti predviđenih projektom koja za rezultati imaju podizanje znanja, stručnosti i spremnosti HGSS-a u vidu traganja i spašavanja u ruševinama.


Odrađena je vježba podizanja i spuštanja K9 timova odnosno navikavanje potražnih pasa na visinu (kretanje po užetu uz vodiča, vertikalno podizanje i spuštanje psa), vježba traganja u urbanom području (ruševine) dok je pas na povodcu (tehniku je predstavio norveški partner u projektu) kao i vježba traganja bez povodca. S obzirom na to da je isti vikend u HGSS SAR bazi Divulje održan i komisijski trening/mjesečni seminar potražnih timova, dio članova je sudjelovao u helikopterskoj vježbi u suradnji s Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom (MORH).

Osim terenskog dijela treninga, održana je rasprava kroz koju su se analizirale razne metode traganja kojom se koristi HGSS te kolege iz norveške službe NRH (Norske Redningshunder – Norveški psi tragači). U vidu te metode, pojašnjeni su postupci praćenja timova na terenu i pristupa traženju sukladno doktrinama koje obje službe koriste, raspravljano je korištenje sustava NICS (Next Generation Incident Command System), uporaba bespilotnih letjelica u traganju te su prezentirana operativna iskustva organizacija kroz primjenu tehnologija u traganju i spašavanju u dosadašnjim operacijama (akcijama) spašavanja.

Ishod projektnih aktivnosti je izraditi okvire i smjernice za razvoj modula lake kategorije (LUSAR – Light Urban Search and Rescue) za traganje i spašavanje iz ruševina i potresa koji bi pokrili četiri zone u Republici Hrvatskoj (npr. Zagreb, Rijeka, Osijek i Split) te koji bi prilikom ustrojavanja, opremanja i osposobljavanja vodio računa o INSARAG metodologiji i smjernicama.

Projekt „Razmjena iskustva između Hrvatske i Norveške u potrazi i spašavanju u ruševinama“ traje od siječnja do prosinca 2022. g. te ima za cilj pružiti razmjenu znanja i prakse u području zaštite i spašavanja ostvarivanjem bilateralne i strateške suradnje, umrežavanja i razmjene znanja između projektnih partnera. Aktivnosti projekta su priprema modularnog pristupa prijetnji, jačanje kapaciteta te obuka za potragu i spašavanje iz ruševina nakon seizmičkog događaja (potresa). Predviđena su 4 treninga (3 u Hrvatskoj i jedan u Norveškoj) te međunarodni kongres koji će se održati u Italiji u listopadu 2022.g.

Projekt je financiran sredstvima Bilateralnog fonda kojeg su osnovali financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora i Norveški financijski mehanizam za razdoblje od 2014. do 2021. godine. Bilateralni fond namijenjen je financiranju projektnih aktivnosti koje jačaju bilateralne odnose zemlje korisnice sa zemljama donatorima Norveškom, Islandom i Lihtenštajnom.