HGSS

U Jastrebarskom obilježen Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite Republike Hrvatske

Danas, 01. ožujka 2024 obilježen je Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite Republike Hrvatske u Logističkom centru Civilne zaštite u Jastrebarskom.

Svečanosti obilježavanja nazočio je potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović te čestitao svim djelatnicama i djelatnicima Ravnateljstva civilne zaštite, a posebice pripadnicama i pripadnicima operativnih snaga Međunarodni dan civilne zaštite, ujedno i Dan civilne zaštite Republike Hrvatske.

“Civilna zaštita ste vi – ljudi, profesionalci i volonteri, koji spašavaju živote i imovinu u najopasnijim trenucima. Pritom u vrlo teškim uvjetima svjesno riskirate vlastite živote kako biste spasili druge ljude, životinje i imovinu, a takvih situacija posljednjih godina sve je više i više, što je na žalost i globalni trend s obzirom na klimatske promjene. Svi vi odabrali ste pozive koji imaju zajednički temelj i svrhu djelovanja, a to je pomoći drugome. Hvala vam na tome.” – istaknuo je ministar.

Tijekom svečanosti, uručena su priznanja i nagrade zaslužnima za njihov izuzetan doprinos razvoju sustava civilne zaštite.

U protekloj godini, sustav civilne zaštite Republike Hrvatske suočio se s brojnim izazovima koji su zahtijevali brzu, koordiniranu i profesionalnu reakciju svih članova. Od nevremena, poplava i požara do pružanja međunarodne pomoći, članovi civilne zaštite pokazali su iznimnu sposobnost djelovanja u najtežim uvjetima.

U sklopu obilježavanja održan je tehničko-taktički zbor gdje su pripadnici operativnih snaga sustava civilne zaštite – Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, Hrvatske vatrogasne zajednice, Hrvatske gorske službe spašavanja, Hrvatskog Crvenog križa, Saveza izviđača Hrvatske i Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo izložili svoju opremu.