HGSS

U Čakovcu održan Sajam sigurnosti i prevencije 2022.

U organizaciji Policijske uprave međimurske s partnerima Gradom Čakovcem i Vijećem za prevenciju Međimurske županije, a uz podršku Ravnateljstva policije u Čakovcu je na sportskim terenima SRC Mladost 23. rujna organiziran sedmi po redu „Sajam sigurnosti i prevencije.“

Na sajmu su sudjelovale sve službe. Izlagale su državne i javne ustanove, udruge i drugi za temu značajni pravni subjekti.

U sklopu Sajma sigurnosti i prevencije 2022. održana je vježba združenih snaga civilne zaštite sa scenarijem spašavanja, evakuacije i zbrinjavanja učenika i zaposlenika Učeničkog doma u Čakovcu. Uslijed potresa dogodilo se urušavanje dijela zgrade doma i požar. Vježbu je oorganizirao Stožer civilne zaštite Međimurske županije i grada Čakovca u kojoj su osim pripadnika civilne zaštite sudjelovali i pripadnici Crvenog križa, Policijske uprave međimurske, JVP Čakovec, Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije, te HGSS Stanice Čakovec.

Dio scenarija vježbe:
Timu Zavoda za hitnu medicinu MUP i JVP daju dozvolu za sigurno pristupanje ozlijeđenima. Procjena je da se radi o jednoj ozlijeđenoj osobi koju su vatrogasci iznijeli ispred Učeničkog doma i pet osoba koje su samostalno napustile objekt u pratnji vatrogasaca. Tim pristupa procesu trijaže.
HGSS Stanica Čakovec pronalazi drugu ozlijeđenu osobu uz pomoć potražnog K9 tima. Nakon zbrinjavanja, unesrećenog sistemom tirolske prečnice transportiraju u sigurnu zonu ispred Učeničkog doma nakon čega ju preuzima tim Zavoda za hitnu medicinu. Tim pruža hitnu medicinsku pomoć te ju zbog težine ozljeda prevozi do Županijske bolnice Čakovec.

Građani koji su posjetili sajam mogli su se na jednom mjestu informirati o tome što Ministarstvo unutarnjih poslova RH, Ravnateljstvo civilne zaštite i druge službe poduzimaju da bi građanima jamčili sigurnost te kojim se sredstvima i metodama pri tome koriste. Građani su mogli dobiti informaciju ili savjet o tome što mogu i sami učiniti da se osjećaju sigurnijima, ali i kako mogu pridonijeti većoj sigurnosti u svojoj sredini.