HGSS

U akciji spašavanja u Milni na Braču spašen muškarac

Bračka ispostava HGSS Stanice Split uspješno je provela akciju spašavanja 75-godišnjeg stranog državljanina koji je pao na stazi uz more pokraj Milne.

20/07/2022

|

HGSS stanica Split

Dojava o nesreći stigla je od Centra 112, u utorak u 19:30. Obitelj unesrećenog javila je kako je nakon odlaska iz hotela otišao prošetati, no pao je na stijene, u blizini trafostanice. Iz prikupljenih podataka, članovi Ispostave Brač krenuli su prema datoj lokaciji, no ondje ga nisu zatekli. Kako čovjek govori samo francuski, pozvan je i prevoditelj. Saznalo se da je čovjek dijabetičar, na lijekovima, te je još u 9 ujutro krenuo iz Milne prema hotelu u uvali Osibova, no obitelj je nestanak prijavila tek kasno poslijepodne.

Zbog dolaska mraka trebalo je brzo reagirati. Pokušalo se otkriti lokaciju mobitela, a baterija na njegovom mobitelu je bila pri kraju.

U zadnji tren spašavatelji dobivaju informaciju od prevoditelja da unesrećeni u svom vidokrugu primjećuje zeleni svjetionik i veliki kruzer. Odmah su detektirali da je riječ o svjetioniku na otočiću Mrduja i o prolasku kruzera kroz Splitska vrata. Gumenjakom su u 21:10 stigli do točne lokacije gdje su zatekli unesrećenog na stijenama. Nakon pružanja prve pomoći odvežen je u Milnu na pregled liječniku. Srećom, njegovo zdravstveno stanje se stabiliziralo pa nije bilo potrebe za daljnom liječničkom obradom.

Ova akcija završila je u 22:46.