HGSS

Tri akcije Stanice Zadar u jednom danu

Nakon dužeg perioda bez intervencija, što je bilo neobično za ovaj period godine i broj posjetitelja u Zadarskoj županiji, Stanica Zadar jučer je bili angažirani na čak tri akcije.

26/08/2021

|

HGSS stanica Zadar

Prva je bila odmah u jutarnjim satima. Stigao je poziv na dežurni mobitel HGSS Zadar od planinarke koja se izgubila na Velebitu. Planinarila je sama. Vremenski uvjeti su se pogoršali, a i orijentacija joj nije bila dobra te je završila na nepristupačnom dijelu Bobičkog kuka. Dva spašavatelja, jedan iz HGSS Zadar, a drugi iz HGSS Zagreb krenuli su joj u susret. Dežurna spašavateljica uspjela joj je objasniti kako da pošalje svoju točnu lokaciju što je uvelike olakšalo pronalazak unesrećene i njen transport natrag do vozila HGSS-a.

Druga akcija odvijala se na otoku Pagu. Dvoje stranih državljana zalutalo je na nepristupačni dio sjeverne obale otoka odakle dalje nisu znali kako natrag. Informirana je lučka kapetaniju i centar za traganje i spašavanje na moru u Rijeci, ali oni zbog bure nisu mogli izaći na more. Također je informirana i JVP Pag čiji djelatnici su se odmah uputili na teren kao najbliži unesrećenima. Nakon što je vatrogascima poslana točna lokacija i fotografija mjesta gdje se unesrećeni nalaze vatrogasci ih brzo pronalaze i vraćaju na sigurno.

Treća akcija bila je kasno navečer na brdu Vitrenik iznad Starigrada. Strani par sa malim djetetom zatražio je pomoć pri silasku sa brda. Dva zadarska spašavatelja koji su tada u Starigradu odmah izlaze na teren i ubrzo ih vraćaju do ceste.