HGSS

Tri akcije spašavanja Stanice Gospić u jednome danu

Gospićki spašavatelji protekli vikend imali su pune ruke posla. Za vikend dežurstvo u kojem su dežurna četiri spašavatelja više ne možemo reći da je opcija već nužna potreba s obzirom da je Stanica u ovoj sezoni od 12. lipnja 2021. gotovo svaki vikend imala intervenciju.

Vikend koji bi prošao nešto mirnije nadopunio je protekli vikend u kojem su spašavatelji intervenirali čak tri puta.

Sve je započelo u subotu u 13:40 sati kada je preko ŽC 112 pomoć zatražilo dvoje mlađih planinara koji su na putu od Šugarske Dulibe prema Baškim Oštarijama (vrijeme hoda 6-7 sati) ostali bez vode. Iako su bili relativno blizu cilja, snage niti volje za hodati više nje bilo, dehidracija je učinila svoje. Dežurni tim spašavatelja odmah izlazi na teren i u vrlo kratkom roku dolazi do dehidriranih planinara. Nakon okrijepe i kraćeg odmora nastavili su svoj put do cilja.

Odmah po povratku spašavatelja u bazu, točnije u 15:50 stigao je poziv Hitne medicinske pomoći; radilo se o izlijetanju motociklista s ceste između Brušana i Baških Oštarija. Ovaj put nesreća se nije dogodila na već poznatom zavoju gdje motociklisti izlijeću već na počeku uspona. U samo nekoliko minuta spašavatelji su došli do unesrećenog te zajedno sa timom HMP zbrinuli ga i transportirali do vozila. Mtociklist je pri padu zadobio teške tjelesne ozljede zbog kojih je nakon obrade u OB Gospić helikopterom prevezen u KBC Rijeka.

Ali to nije sve! U 17 sati stiže poziv PP Novalja: u mjestu Stara Novalja nestala je 81 – godišnjakinje koja se u jutarnjim satima udaljila iz obiteljske kuće.
Nakon kraće pripreme i izrade plana ove potrage spašavatelji se upućuju u Staru Novalju. U prvoj fazi pretraživano je uže ne urbano područje nedaleko kuće. Kako potraga nije dala rezultate, nastavljena je i idući dan gdje se ponovno pretraživalo područje oko obiteljske kuće, ali i šire područje naselja, morski dio te strme litice obale. U potrazi su uz ljude korišteni svi raspoloživi resursi: bespilotne letjelice, psi tragači i brodovi. U potrazi su sudjelovale sve žurne službe: HGSS Stanice Gospić, Split, Dubrovnik, Slavonski Brod, Požega, Vinkovci, Orahovica i Koprivnica, Vatrogasna zajednica Grada Novalje – DVD Novalja, DVD Lun, DVD Barbati, Policija i Lučka kapetanija. Svu logističku podršku osigurao je Stožer CZ Grada Novalje. Uz izniman napor svih sudionika ove potrage i sve korištene resurse kao i rad u vrlo teškim uvjetima potraga ni drugi dan, na žalost, nije dala rezultate. Suradnja svih žurnih službi i Stožera CZ Grada Novalje bila je na visokom nivou.

ŠTO reći, KOJU poruku poslati…? Možda mačke i imaju devet života, ali mi ljudi sigurno NE, zato pazite na sebe i svoje bližnje! Život imamo jedan i čuvajmo ga. Slušajmo upozorenja, slušajmo svoje tijelo i ne precjenjujmo svoje sposobnosti. Poštujmo planinu i ne podcjenjujmo je NIKADA! Ona nam pruža svu ljepotu, čar prirode i možda nezaboravne trenutke, a na nama je samo da budemo ODGOVORNI i uživamo…