HGSS

Treći dan HGSS pomaže mještanima sela Kokorići

Cijelu noć članovi HGSS-a pomagali su lokalnom stanovništvu u obrani od nezapamćenih poplava u Krškom polju Kokorići. 50-ak stanovnika iz 12 domaćinstava već treći dan ne može iz svojih kuća. Obzirom da je vodostaj u stalnom porastu spašavatelji će i danas imati pune ruke posla.

Na terenu je u ovom trenutku 15 spašavatelja iz Makarske, Splita i Dubrovnika, u dolasku su kolege iz Ogulina, Karlovca i Čakovca, a u stanju visoke pripravnosti Stanice Koprivnica i Slavonski Brod. Spašavatelji prevoze vreće s pijeskom, transportiraju se potrepštine, namještaj, pumpe,… Od danas se uspostavlja 24-satno dežurstvo u slučaju hitnih intervencija. HGSS će ostati na terenu sve dok se situacija ne primiri i voda ne povuče kako bi se stanovnici mogli vratiti normalnom životu.

Poplave nastaju uslijed naglih obilnih kiša kad prorade mnogi podzemni izvori od kojih je najpoznatiji Žiljin. O Žiljinu je svojedobno pisao Prof. dr. sc. Vinko Jović. U svojoj studiji o vodama zabiokovskog dijela neretvanskog sliva o ovoj pojavi piše: “Do pojave dolazi izbijanjem podzemne vode na estaveli u vrtači Žiljin između Kozice i Dragljana, nadmorska visina cca 290 m, koja se slijeva i teče hipsometrijskom odrednicom prema nižim područjima, tj. prema Dubravi, nadmorska visina od 225 do 230 m, odnosno prema Jasenskom polju, nadmorska visina cca 220 m. Daljnjim povećanjem tlaka u podzemnom sustavu podzemna voda izbija na svim skrivenim estavelama u vrtačama, a naročito uzduž podzemnog toka, praktično na cijelom području… Narod iz tog kraja kaže: „Skočio je Žiljin“! Poplava traje jedan do nekoliko tjedna, nakon čega se kroz sustav ponora povlači sukladno s opadanjem piezometarske plohe podzemnog toka. Treba primijetiti da je komunikacija s nižom razinom plavljenja (Bunina – Kokorići) isključivo putem kanalskog podzemnog sustava”.