HGSS

Tečajci i instruktori s ljetnog tečaja u akciji na Velebitu

U tijeku je tečaj ljetnih tehnika spašavanja HGSS-a. Tečaj se odvija na području NP Paklenica, a polaznici su iz HGSS Stanica Samobor, Gospić, Rijeka, Osijek, Makarska, Koprivnica, Šibenik i Karlovac. Vode ga instruktori HGSS-a iz Stanica Rijeka, Zadar i Gospić.

26/09/2022

|

HGSS stanica Zadar

Tečaj traje sedam dana i već prvog dana, u subotu, 24. rujna, tečajci su imali „vatreno krštenje“.

Prvi dan je uobičajeno predviđen za odlazak na Anića kuk, poznatu alpinističku destinaciju, 400 m vertikalnu stijenu na koju vodi i planinarska staza. Silaz okolnim putem vodi preko staze osigurane sajlama poznat kao „Đuzin silaz“, a koju su tečajci morali savladati odmah prvog dana tečaja.

Obično nakon ovakvog početka polaznici znaju žele li ostati ili je vrijeme da napuste tečaj. Ovog puta svi su uspješno odradili zadatak, ali to nije bio kraj dana.

Oko 20:00 sati dolazi poziv putem Centra 112 da se iznad mjesta Šibuljine nalazi osoba koja traži pomoć jer zbog bolova u koljenu ne može sići s brda. Polaznici tečaja sa svojim instruktorima, kao najbliži unesrećenoj osobi, odmah kreću u akciju. Do unesrećenog stižu u 22:30 i UT 2000 nosilima ga spuštaju do naselja. Akcija završava minutu prije ponoći, a za naše tečajce i njihove instruktore tjedan tek počinje.

Želimo im svima da ga uspješno privedu kraju!