HGSS

Tečaj za vođu akcije speleospašavanja

Tečaj je namijenjen spašavateljima koji su završili program osnovne obuke te stekli zvanje gorskog spašavatelja. Isti predstavlja svojevrsnu krunu u specijalističkoj obuci iz područja speleospašavanja koja se završetkom osnovne obuke nadograđuje kroz tečajeve frakturiranja, vođe speleospasilačke ekipe te vođe akcije speleospašavanja.

Naglasak je na praktičnom uvježbavanju izrade plana spašavanja – jednostavnih i složenih speleoloških objekata, organizaciji timova, pripremi mobilizacija, vođenju evidencija te kriznog komuniciranja. Održana su i predavanja o analizi nesreća u speleološkim objektima, predavanje o organizaciji akcije speleospašavanja, predavanje o bazama speleoloških objekata, predavanje o komunikacijskim sustavima te predavanja o posebnim tehnikama.

Na tečaju je sudjelovalo 13 članova HGSS-a iz šest stanica HGSS-a (Bjelovar, Dubrovnik, Istra, Ogulin, Rijeka i Zagreb). Tečaj je vodilo četvero članova HGSS-a.

Zahvaljujemo se HGSS stanici Zagreb na domaćinstvu i idealnim uvjetima za održavanje tečaja, od smještaja, dvorane za predavanja i prije svega na ugodnom druženju u prekrasnom okolišu Medvednice.