HGSS

Tečaj Rescue IRT (Ice Rescue Tehnician)

13. - 14.02.2023. u mjestu Mrzla Vodica, općina Lokve na jezeru Mrzla Vodica održao se tečaj spašavanja sa zaleđenih površina. Potreba za tim tečajem pokazala se zbog sve većeg broja rekreativnih sportaša na zaleđenim površinama (lovci, ribolovci, klizači itd.). Kako bi bili proaktivni organiziran je drugi tečaj za spašavanje sa zaleđenih površina u RH po asocijaciji Rescue3.

Budući da ne postoji “sigurni led” tečaj Rescue IRT (Ice Rescue Tehnician) podučava polaznike kako što sigurnije raditi u ovom rizičnom okruženju. Ovaj tečaj posebno je vrijedan za one koji rade na smrznutim jezerima i rijekama ili za osobe žurne službe koja može biti pozvana da odgovori na incident u kojem je netko pao kroz led.

Tijekom tečaja polaznici su savladali probleme povezane sa radom oko zaleđene površine i na samom ledu, tehnike samospašavanja i spašavanja žrtava. Polaznici uče kako odrediti snagu leda, i najčešće opasnosti vezane uz zaleđene površine. Isto tako uče prepoznati i nositi se s hipotermijom kao i sudjelovati u vježbama spašavanja i spašavanja drugih pomoću različitih tehnika.