HGSS

Svečano otvoren prostor HGSS stanice Makarska – ispostave Vrgorac.  

U petak 3. rujna, u 16 sati otvoren je prostor Ispostave Vrgorac Makarske stanice HGSS-a.

Svečanosti su nazočili gradonačelnik Vrgorca gospodin Mile Herceg i Župan Splitsko-Dalmatinski Blaženko Boban, kolege iz raznih stanica HGSS-a, pripadnici PP Biokovo, MUP RH, Crvenog križa, Hitne medicinske pomoći i Vatrogastva, te članovi planinarskih društava vrgorskog kraja, kolege iz GSS u BiH i ostali.

Gospodin Herceg istaknuo je odličnu suradnju grada Vrgorca i HGSS-a prisjetivši se i poplava koje su zadesile Kokoriće kada su upravo članovi ispostave Vrgorac bili prvi na terenu. Pohvalio je i spašavatelje koji su sve radove u prostoru odradili sami i volonterski.

Time se potvrdila odluka o osnivanju ispostave Vrgorac 2020.-te. Nastavkom ulaganja u ispostavu kroz opremu, vozila ili prostor koji je danas otvoren dobili smo kvalitetnu operativnu jedinicu spremnu da samostalno odradi bilo koju akciju spašavanja.

Župan Blaženko Boban spomenuo je odličnu suradnju s obe stanice HGSS-a u županiji, i one splitske i makarske dodavši da se u nastojanjima da se preventivno djeluje na izletnike uz HGSS uključe i ostale relevantne institucije, turističke zajednice i jedinice lokalne samouprave. Članovima vrgorske ispostave zaželio je da prostor što više koriste za druženja, vježbe i obuku i da imaju što manje akcija spašavanja.

Stanica Makarska osnovana je 1984. godine i jedna je od dvije Stanice HGSS-a koje djeluju na području Splitsko-dalmatinske županije. Tijekom godine spašavatelji interveniraju 30 tak puta, a najveći dio intervencija događa se na moćnom Biokovu.

Stanica danas broji 42 članice i člana od kojih je 12 gorskih spašavatelja, 14 spašavatelja i 16 pripravnika. Članstvo pokriva razne specijalnosti od voditelja potraga, potražnog K9 tima, upravitelja bespilotnim letjelicama, kartografa, letača spašavatelja, ronioca i speleo ronioca, do spašavatelja na brzim vodama i poplavama. Među članstvom djeluju i dva liječnika. Svi aktivni članovi obučeni su za pružanje prve pomoći u ne urbanim i na teško pristupačni terenima, a njih sedam ima i međunarodnu ITLS licencu.