HGSS

Svečano obilježavanje Sv. Bernarda, zaštitnika gorskih spašavatelja

U utorak, 15. lipnja, pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja, uz brojne ugledne goste i prijatelje, u Ogulinu su svečano obilježili dan svog nebeskog zaštitnika – Svetog Bernarda.

Nakon okupljanja gorskih spašavatelja iz cijele Republike Hrvatske u prostoru Stanice Ogulin, u gradu uz koji se vežu začeci hrvatskog planinarstva i alpinizma, svečanost proslave zaštitnika gorskih spašavatelja, planinara i svih onih koji dospiju u gorja započela je Svetom Misom u crkvi Svetog Križa.

Uzvanici i gorski spašavatelji nakon Mise uputili su se u ogulinsku Gradsku vijećnicu. Nakon minute šutnje u spomen na sve umrle i poginule članove Hrvatske gorske službe spašavanja, hrvatske branitelje i sve koji su svoj život dali spašavajući druge radeći na opće dobro, svečanom skupu su se obratili: pročelnik HGSS-a Josip Granić, izaslanik predsjednika Vlade RH ministar MUP-a Davor Božinović i županica Karlovačke županije gospođa Martina Furdek Hajdin.

U ovoj prigodi prikazan je film o nedavnim aktivnostima Hrvatske gorske službe spašavanja koji su imali prilike pogledati i brojni ugledni gosti koji su bili dio ove svečanosti: izaslanik predsjednika Vlade RH Davor Božinović, ravnatelj Uprave za održivi razvoj i konkurentnost turističke destinacije Ministarstva turizma Slavko Štefičaj, voditeljica Službe za analitiku, inovacije i održivi razvoj Ministarstva turizma Sanja Bareza, iz Ravnateljstva civilne zaštite koordinator za poslove Civilne zaštite Darko Majstorović i zapovjednik Državne intervencijske postrojbe Mladen Vinković, predstavnica Hrvatskog crvenog križa Matea Brižić, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević, glavni načelnik Saveza izviđača Hrvatske Boris Vujnović i tajnica Saveza Tamara Karlović te predsjednik Hrvatskog planinarskog saveza, ujedno i tajnik HGSS-a Darko Berljak koji je svečani skup upoznao sa životom Svetog Bernarda i njegovim značajem za gorske spašavatelje i sve one koji se nađu u nevolji u planini.

Pročelnik HGSS-a Josip Granić kazao je da su potresi kao alarm za HGSS i sve ostale interventne službe značili samo jedno: smjesta, bez sekunde odgode uputiti se prema Banovini.
“Godine, desetljeća, odricanja prilikom uvježbavanja specifičnih i stručnih znanja i vještina koje imamo, rezultiraju uspostavom spasilačke mašinerije, a to su upravo tisuću volontera u HGSS-u”, naglasio je Granić.
“Kada je riječ o spašavanja turista, pitaju nas zašto ne naplaćujemo naše intervencije koje su često vrlo opasne”, kazao je Granić.
“Srž našeg djelovanja u HGSS-u je to da za nas ljudski život nema cijenu i zato dajemo sebe 100 posto u tu priču. Nešto što nema cijenu automatski je neprocjenjivo, a ako je nešto neprocjenjivo, onda to ne možemo ni naplatiti. Nas u tome od drugih razlikuje to što smo volonteri”, istaknuo je.

“Vi ste se u šest sati organizirali i došli na područje Siska, Petrinje i sudjelovali u akcijama spašavanja u oko tri tisuće intervencija na tom širem području. Tu ste uložili svojih 12 tisuća dobrovoljnih radnih sati, radeći i vrlo težak i vrlo opasan posao, i sve to usred pandemije koronavirusa. Uloga oko 1000 volontera članova HGSS-a ključna. Od ukupno odrađene 261 akcije traganja u 2020. godini HGSS je, bio uspješan u njih 213, što je svjetski visok postotak. Zbog toga ste vi glavna operativna snaga u sustavu traganja i spašavanja, i to je nemjerljiv doprinos i okosnica sustava civilne zaštite. Vi ste u cjelokupnom sustavu MUP-a i civilne zaštite nezamjenjiva institucija”, kazao je izaslanik predsjednika Vlade RH ministar MUP-a Davor Božinović.

Proslava Svetog Bernarda prigoda je da se članovima HGSS-a dodijele priznanja za aktivan dugogodišnji rad u službi, za 10, 20, 30, 40 i 50 godina što je i ove godine učinjeno.