HGSS

Suradnja hrvatskih i poljskih spašavatelja u području speleospašavanja

U razdoblju od 28. travnja do 2. svibnja u Paklenici se održala bilateralna suradnja između poljskih speleospašavatelja Grupa Ratownictwa Jaskiniowego (GRJ) i HGSS-a.

Tijekom vikenda su se uvježbavale tehnika spašavanja na stijenama u kanjonu Rijeke Bijele. Naglasak je bio na tehnikama samospašavanja, speleospašavanja i testiranju novih modela komunikacijskih uređaja za podzemlje.

Održana su predavanja o organizaciji speleospašavanja u Hrvatskoj i Poljskoj, o naprednim tehnikama speleospašavanja te djelovanju putem EU mehanizma civilne zaštite. Prezentirana su najznačajnija speleološka istraživanja u Hrvatskoj u proteklih 10 godina te Jamski sustav Crnopac u kojem se održala vježba spašavanja.

U objektu Kita Gaćešina je tim hrvatsko-poljskih spašavatelja započelo izvlačenje s mjesta „Vrata Percepcije“ (-120m dubine) te je nakon 4 sata „unesrećena“ osoba bila na površini. Hrvatskim speleospasiocima prezentirani su novi komunikacijski uređaji poljskog proizvođača za koje je najavljeno da će biti u komercijalnoj prodaji.