HGSS

Komisija za tehniku spašavanja i školovanje kadrova

Komisija za školovanje kadrova i tehniku spašavanja osnovana je 2001. godine s ciljem organizacije i koordinacije sustava školovanja unutar HGSS-a.

Komisija za školovanje kadrova i tehniku spašavanja osnovana je 2001. godine s ciljem organizacije i koordinacije sustava školovanja za naslov gorskog spašavatelja i instruktora gorskog spašavanja te praćenja i usavršavanja tehnika spašavanja.

Sastoji se od 38 članova; od čega 24 instruktora gorskog spašavanja, 9 kandidata za instruktora gorskog spašavanja, 3 demonstratora za instruktora gorskog spašavanja te 2 gorska spašavatelja.

Rad i djelovanje Komisije temelji se na organizaciji i provođenju tečajeva spašavanja u ljetnim i zimskim uvjetima, edukaciji budućih instruktora te održavanju ispita za gorske spašavatelje. Na godišnjoj razini navedeno podrazumijeva održavanje minimalno dva tečaja zimskih tehnika spašavanja te isto toliko tečajeva ljetnih tehnika spašavanja; zatim po jedan instruktorski seminar zimskih i ljetnih tehnika spašavanja, dva ispita za gorske spašavatelje, ispit za instruktore te dva tečaja vožnje motornih sanjki. Komisija organizira otvorene instruktorske seminare kako bi prenijela najnovija znanja i standarde spašavanja unutar Hrvatske gorske službe spašavanja.

Unutar Komisije djeluju dva odjela: Centar za testiranje opreme i tehnike spašavanja te Centar za edukaciju upravljanja motornim vozilima u aktivnostima Hrvatske gorske službe spašavanja.

Centar za testiranje opreme i tehnike spašavanja osnovan je 2019. godine s ciljem osnivanja laboratorija u kojem bi se vršilo testiranje opreme i tehnika spašavanja te sukladno tome izdavale preporuke za djelovanje unutar Hrvatske gorske službe spašavanja.

Centar za edukaciju upravljanja motornim vozilima u aktivnostima Hrvatske gorske službe spašavanja također je osnovan 2019. godine a svrha njegovog osnivanja je osiguranje i edukacija upravljanja vozilima koja se koriste prilikom spašavanja.

U svom radu Komisija za školovanje kadrova i tehniku spašavanja surađuje s Komisijom za sigurnost na skijalištima i lavine, Komisijom za helikoptersko spašavanje, Komisijom za speleospašavanje te Komisijom za informiranje i analitiku. U pogledu suradnje s ostalim organizacijama i institucijama ističe se suradnja s Ministarstvom unutarnjih poslova dok na međunarodnoj razini valja istaknuti suradnju sa Službama gorskog spašavanja Bosne i Hercegovine te Slovenije.

U budućnosti, Komisija planira nastaviti s educiranjem novih instruktora kako bi održala kontinuitet kadrova i visoku kvalitetu edukacije. 2019. godine sustav školovanja gorskog spašavatelja re-evaluiran je skladu s trenutnim i budućim potrebama Službe. Uz njega, definiran je i sustav školovanja za spašavatelje. Tome će se prilagoditi i modernizirati program osposobljavanja za instruktore gorskog spašavatelja. Planira se pisanje cjelovitog

udžbenika koji bi pokrio cjelokupnu materiju edukacije spašavatelja i gorskog spašavatelja. Također, očekuje se aktivniji rad Centra za testiranje opreme i tehnike spašavanja.

Kontaktirajte nas

Pročelnik

Tomislav Skender

E-mail

edukom@hgss.hr

Telefon

+385 91 661 1350