HGSS

Komisija za spašavanje sa voda i poplava

Zbog sve veće potrebe i sve učestalijih nesreća i potraga na vodama u listopadu 2008. tadašnji Pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić osniva sekciju za spašavanje na vodi koju je pokrenuo Toni Poljak iz stanice Split, dugogodišnji vodič na rijekama i instruktor International Rafting Federation organizacije.

U rujnu 2009. u Ogulinu održan prvi pripremni tečaj Rescue 3, a prvi službeni tečaj u Listopadu iste godine s dvoje instruktora iz Walesa, UK za 15 članova HGSS-a. U ožujku 2010. održava se u centru Rescue (Bala, UK) 3 instruktorski tečaj za 8 polaznika, članova HGSS-a. U listopadu iste godine, u Omišu, 6 članova postaju Instruktori Rescue 3, spašavanja na brzim vodama i poplavama. Od ožujka do svibnja 2011. instruktori organiziraju 7 tečajeva rescue 3 SRT na Cetini koje uspješno završava 80tak pripadnika HGSS-a.

2012. komisiju preuzima Josip Granić koji je uspješno vodi do kraja 2018. kada istu preuzima Rene Tonkli.

Tijekom razdoblja od 2012. do 2018. komisija, tj. HGSS dobiva nagradu za najboljeg EU providera te nagrade za najbolje intervencije na terenu. Sve veća je potražnja za izvedbe tečajeva u susjednim zemljama kao i u zemljama regije tako da su članovi Komisije sudjelovali na projektima, izvođenju vježbi i tečajeva Rescue 3 u Bosni i Hercegovini, Republici Srpskoj, Srbiji, Crnoj Gori i Albaniji. Također, članovi Komisije organiziraju seminare i obučavaju spašavatelje, voditelje i razne organizacije u zemljama regije i svijeta.

Značajna je uloga komisije u sustavu Civilne Zaštite Republike Hrvatske te u osiguranju svih većih humanitarnih, pustolovnih i natjecateljskih manifestacija na vodi.

YouTube video

Kontaktirajte nas

Pročelnik

Rene Tonkli

E-mail

rene.tonkli@hgss.hr

Telefon

+385 91 2745 101