HGSS

Komisija za sigurnost na skijalištima i lavine

Komisija za sigurnost na skijalištima i lavine osnovana je krajem 2004. godine. Njezin kadar čini najstručnije i najkompetentnije tijelo HGSS-a za tehnike alpskog, turno i telemark skijanja na uređenim i neuređenim stazama kao i za prevenciju lavinskih nesreća, spašavanja iz lavina i za njih vezane edukacije.

Komisija za sigurnost na skijalištima i lavine osnovana je krajem 2004. godine. Njezin kadar čini najstručnije i najkompetentnije tijelo HGSS-a za tehnike alpskog, turno i telemark skijanja na uređenim i neuređenim stazama kao i za prevenciju lavinskih nesreća, spašavanja iz lavina i za njih vezane edukacije.

Svoje znanje SKIKOM redovito prenosi na članove Komisije te ciljano educira i sve članove Hrvatske gorske službe spašavanja sa ciljem njihovog efikasnog angažmana u potencijalnim skijaškim ili lavinskim akcijama spašavanja. Od svog osnutka Komisija redovito organizira tečajeve i ispite za učenje alpskog skijanja, koji su od ove godine obveza za odlazak pripravnika na tečaj zimskih tehnika spašavanja, jednom od tri osnovna tehnička tečaja HGSS-a u sustavu školovanja za gorskog spašavatelja.

Uz podizanje i usavršavanje znanja skijanja članova HGSS-a zadatak Komisije je definirati i obučiti bazu certificiranih instruktora skijanja kroz metodiku i strukture formalnih ustanova za obuku učitelja skijanja, kojih je sada oko trideset. Njih osamnaest položili su licencu za skijaškog učitelja (U2) Hrvatskog zbora učitelja i trenera sportova na snijegu.

Svake godine članovi Komisije organiziraju i tečaj turnog skijanja, te su neki članovi položili za instruktore. Organiziraju se i zajednička skijanja za članove raznih Stanica uz kontinuiranu provedbu obuke iz područja potraga i spašavanja iz lavina.

Tragična nesreća na Kamešnici 2013. godine potaknula je potrebu za proširenjem znanja o lavinama, pogotovo o procjeni opasnosti i prognoziranju pada. U osnovne aktivnosti SKIKOM-a tako danas spadaju i napredna obuka tehnika lavinskih predikcija te spašavanje iz lavina čiji su nositelji certificirani HGSS instruktori lavinskog spašavanja i prognoziranja. 2015. godine trojica članova Komisije položila su tečaj za prognozere lavina prema American Avalanche Association-u, a još dvojica 2018. u Sjedinjenim Američkim državama. Ove je godine instruktor AAA došao u Evropu gdje je održana škola i ispit za prognozere lavina, čime se broj ovakvih instruktora u HGSS-u povećao na jedanaest. Ovime se aktivnost Komisije definitivno proširila na lavine, što je dodano i u njezin naziv. Sukladno tome u tijeku su i dogovori s Državnim hidrometeorološkim zavodom oko objavljivanja opasnosti od lavina u medijima.

Tijekom svih ovih godina SKIKOM organizira dežurstvo na FIS SQT skijaškom natjecanju, s više od stotinu dežurnih spašavatelja. Na Sljemenu, Platku ili u Ogulinu redovito se svake godien održava natjecanje u vožnji akija. Za potrebe Hrvatskog zbora učitelja i trenera sportova na snijegu održavaju se prezentacije i edukacije/radionice iz planinskog/turnog skijanja, telemarka, potraga u lavinama te sigurnosti na skijaškim stazama. Komisija također organizira državnu zimsku vježbu za zainteresirane iz svih dvadeset i pet Stanica HGSS-a.

Educiranje za sigurno i uspješno spašavanje u svim vremenskim uvjetima osnova je školovanja svakog člana Hrvatske gorske službe spašavanja kako proteklih 70 godina tako i u budućnosti. SKIKOM jedna je od devet stručnih komisija HGSS-a koja kontinuirano radi na educiranju članova HGSS-a i sigurnosti građana.

Kontaktirajte nas

pročelnik

Mislav Crnković

EMAIL

skikom@hgss.hr