HGSS

Stožerno – zapovjedna vježba potrage i spašavanja zrakoplova „ASAR 2023-2“

Jučer, 15. listopada 2022., u organizaciji Ravnateljstva civilne zaštite održana je stožerno - zapovjedna vježba "ASAR 2023-2". Vježba je održana u prostorima Centra za edukaciju GDCK Osijek u Orahovici.

FOTO:

Ravnateljstvo civilne zaštite

Prema scenariju vježbe Hrvatska kontrola zračne plovidbe obavještava Operativni centar civilne zaštite (OCCZ) o mogućem prisilnom slijetanju zrakoplova na liniji Zadar – Osijek. U zadnjoj zaprimljenoj radio poruci, pilot javlja kako se nalazi u području jakih turbulencija te zbog tehničkih problema naglo gubi visinu i traži preporuku za hitno slijetanje. Kontrola leta gubi radio vezu sa zrakoplovom, a u području Požege gubi i radarski kontakt. OCCZ pokreće akciju traganja, informira Područni koordinacijski centar – RSC te nadležne službe potrage i spašavanja za zrakoplovom.

U blizini Orahovice locirana je olupina zrakoplova, te je odmah započela akcija spašavanja koju je na terenu provodila HGSS Stanica Orahovica.

U vježbi korišten je i sustav NICS (Next Generation Incident Command System) za komunikaciju i protok informacija između sudionika akcije potrage i spašavanja.

U akciju potrage i spašavanja bile su uključene HGSS Stanice Orahovica, Požega i Osijek. U vježbi je sudjelovalo 5 članova HGSS-a.

U vježbi su sudjelovali djelatnici Ravnateljstva civilne zaštite policije, Ministarstva obrane, Hrvatske kontrole zračne plovidbe, Croatia Airlines-a, Hrvatskog Crvenog križa, Zračne luke Osijek, Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Hrvatske vatrogasne zajednice, Javne vatrogasne postrojbe Grada Osijeka, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Državnog hidrometeorološkog zavoda te Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske, te kako smo već i spomenuli pripadnici HGSS-a.