HGSS
backhills

Stanica Varaždin

Planinarstvo na varaždinskom području seže u razdoblje nakon 1. svjetskog rata, kad je Krešimir Filić osnovao Varaždinsko planinarsko društvo. 1923. godine isto je društvo preimenovano u PD Ravna gora, a iste je godine društvo dobilo kuću Pusti duh od Općine Bednja. Varaždinska stanica GSS osnovana je krajem kolovoza 1953. kao pod-odsjek PD Ravna gora, a 1954. zabilježene su i prve službene akcije.

Za prvog pročelnika Stanice Varaždin bio je izabran Vladimir Pohulek, instruktor planinarstva od 1949. godine, sa završenim Prvim zveznim gorskim reševalnim tečajem na Vršiču početkom kolovoza 1953.
Jedan od najzaslužnijih članova za gorsko spašavanje na varaždinskom području je Zlatko Smerke, čiji je dolazak u Varaždin zapravo i najveći poticaj razvoju gorskog spašavanja na ovom području. Smerke je 1960. organizirao prvi skup alpinista u Nacionalnom parku Paklenica, koji se od 1962. održava tradicionalno za prvomajske praznike. Paralelno u Varaždinu djeluje i alpinistička škola, s manjim pauzama od 1974. godine.

Nova generacija spašavatelja stasala je od 2000. godine naovamo, primarno na inicijativu Marija Rodeša i pokojnog pročelnika stanice, Emila Gluhaka.
Temelj za pridruživanje Stanici (i službi općenito) je, osim statutarnih obaveza, velika aktivnost u planinarstvu, visokom gorju, alpinizmu, terenskom skijanju, speleologiji i drugim srodnim aktivnostima. Članovi HGSS Stanice Varaždin sudjelovali su u ekspedicijama na Kavkaz, Himalaju, Yosemite, Denali, Mt Logan i još mnoge svjetske vrhove i stijene – posljednja ekspedicija bila je u stijeni Trollwall u Norveškoj. Među našim članovima (bili) su pioniri paraglidinga na ovim prostorima, organizatori prve brdsko-biciklističke utrke u Hrvatskoj, zaslužnici za razvoj terenskog i Telemark skijanja, brdskog i orijentacijskog trčanja, kartografije itd.
Današnju generaciju spašavatelja čine mladi i aktivni brdski sportaši, posvećeni gorski spašavatelji, koji – uz budnu pratnju starije generacije – čine sve kako bi nastavili ovu bogatu i uspjesima obilježenu povijest.

Danas, članstvo Stanice čini 27 volontera od kojih su 8 gorski spašavatelji, 7 spašavatelji, 8 pripravnici, 3 spašavatelji u pričuvi i 1 počasni član.
U svrhu potrage za nestalim osobama unutar Stanice aktivno djeluje 1 voditelj potrage, 2 licencirani upravitelj bespilotnim letjelicama i 8 kartografa.
Specijalnosti unutar Stanice 2 letača spašavatelja, 5 ronioca (od kojih su 3 instruktora ronjenja), 5 spašavatelja na brzim vodama i u poplavama.
Svi aktivni članovi obučeni su za pružanje prve pomoći u ne urbanim i na teško pristupačnim terenima, a njih 4 ima važeću međunarodnu ITLS licencu.

Kontaktirajte nas

pročelnik

Ivan Vitez

adresa

Kratka ulica 1, Varaždin

Društvene mreže