HGSS
backhills

Stanica Požega

HGSS Stanica Požega osnovana je 1969. godine u Požegi, pod vodstvom dr. Tomislava Sableka, tada jedina Slavonska Stanica HGSS-a u istočnoj Hrvatskoj.

HGSS Stanica Požega osnovana je 1969. godine u Požegi pod vodstvom dr. Tomislava Sableka kao tada jedina slavonska stanica HGSS-a u istočnoj Hrvatskoj. Nakon 32 godine rada, godine 2001. vodstvo Stanice Požega preuzima dr. Dario Švajda. Počinje se intenzivno raditi na kadrovskom jačanju, a zakon o HGSS-u iz 2006. godine omogućuje novi zamah, bolje financiranje, nabavku mnogobrojne opreme, vozila i dodjelu prostora na korištenje od Grada Požege za smještaj stanice. Velikim doprinosom članova stanice u mentorstvu te rukovodstva HGSS-a postignut je naš najznačajniji cilj 2009. godine, kada je istočno od Zagreba formirana mreža od pet stanica koje mogu u potpunosti odgovoriti na potrebe za pružanje prve pomoći u neurbanim uvjetima te svim zadaćama koje se od HGSS-a očekuju kao operativne snage.

Stanica Požega djeluje na području Požeško-slavonske županije koju čini 11 jedinica lokalne samouprave, a po potrebi i diljem Republike Hrvatske. Obljetnicu od 50 godina postojanja proslavili smo 2019. godine te u to ime svečano otvorili novi prostor sjedišta stanice koji zadovoljava suvremene potrebe razvijene službe.

Stanica Požega ima jednu ispostavu u gradu Pakracu, udaljenu 52 km od Požege, u kojoj djeluje 8 članova.

Prirodna i demografska obilježja te zaštićena područja u zoni odgovornosti:

Požeška kotlina, zvana „ Valis aurea“, okružena je gorskim prstenom Psunja, Papuka, Krndije, Dilj gore i Požeška gore, s Požegom kao županijskim središtem stanovništva zapadne Slavonije.

Veliki dio površine planine Papuk proglašen je 1999. godine Parkom prirode te Geoparkom kao geološki bogato područje povijesnim ostatcima nekadašnjeg Panonskog mora. Na području Parka prirode o zaštiti prirode i istraživanju brine Javna ustanova „Park Prirode Papuk“.

Članstvo Stanice čini 42 volontera od kojih su 1 instruktor specijalnosti Komisija HGSS-a, 8 gorskih spašavatelja, 17 spašavatelja, 16 pripravnika, 6 spašavatelja u pričuvi i 1 počasni član.

U svrhu potrage za nestalim osobama unutar Stanice aktivno djeluju 2 voditelja potraga, 1 licencirani potražni K9 tim, 2 licencirana upravitelja bespilotnim letjelicama i 4 kartografa.

Specijalnosti unutar Stanice su 2 letača spašavatelja, 2 ronioca, 15 spašavatelja na brzim vodama i u poplavama.

Među članstvom djeluje 1 liječnik.

Svi aktivni članovi obučeni su za pružanje prve pomoći u neurbanim i na teško pristupačnim terenima, a njih 4 ima važeću međunarodnu ITLS licencu.

Kontaktirajte nas

pročelnik

Zvonimir Miler

Adresa

Hrvatskih branitelja 84, Požega

Društvene mreže