HGSS
backhills

Stanica Ogulin

HGSS Stanica Ogulin djeluje kao samostalna udruga, a osnovana je 16. ožujka 1964. godine, kada je komisija GSS–a Hrvatske imenovala Matiju Mlinca za pročelnika Stanice Ogulin.

Stjecajem okolnosti u Ogulin dolazi raditi doktor Radovan Šignjar te on, kao član GSS-a stanice Zagreb, preuzima od Matije Mlinca, funkciju pročelnika stanice Ogulin. Godine 1965. doktor Šignjar odlazi iz Ogulina, a budući da je Ivica Ceranić u međuvremenu položio za spašavatelja, on preuzima dužnost pročelnika stanice i obnaša je do 1980. godine. Poslije njega na mjesto pročelnika dolazi Ivica Blašković, sve do 1990.
Zatim na mjesto pročelnika dolaze: Dragan Špehar, Zlatko Boban, Mladen Porubić, Brunoslav Grdić, Vedran Tešić, Hrvoje Jerak, Branimir Vučković, Hrvoje Salamon a danas tu dužnost obnaša ponovno obnaša Mladen Porubić.

Stanica Ogulin dijeli Karlovačku županiju s HGSS Stanicom Karlovac,djeluje na području koju čini jedan grad i šest općina.
Planine na primarnom području djelovanja Stanice su Klek, Bijele stijene, Samarske stijene (strogi prirodni rezervat) i najviši vrh Kapele Bjelolasica (Kula). Ogulin je bogat špiljskim objektima a najpoznatiji špiljski sustav je Đula-Medvedica
Rijeke na području djelovanja su Dobra, Zagorska mrežnica, Tounjčica i Vitunjčica, a jezera: Sabljaci, jezero Bukovnik i Šmitovo jezero
Članstvo Stanice čini 53 volontera od kojih su 1 instruktor gorskog spašavanja, 4 instruktori specijalnosti Komisija HGSS-a, 21 gorska spašavatelja, 16 spašavatelji, 3 pripravnika, 13 spašavatelji u pričuvi.
U svrhu potrage za nestalim osobama unutar Stanice aktivno djeluje 1 voditelj potrage, 2 licencirana potražni K9 tima, 2 licencirana upravitelj bespilotnim letjelicama i 1 kartograf.
Specijalnosti unutar Stanice su 6 letača spašavatelja, 4 ronioca, 2 speleo ronioca, 10 spašavatelja na brzim vodama i u poplavama. Među članstvom djeluje 1 liječnik i 2 medicinske sestre.
Svi aktivni članovi obučeni su za pružanje prve pomoći u ne urbanim i na teško pristupačnim terenima, a njih 5 ima važeću međunarodnu ITLS licencu.

Kontaktirajte nas

Pročelnik

Vedran Salopek

Adresa

Bernandina Frankopana 18, Ogulin