HGSS
backhills

Stanica Novska

HGSS Stanica Novska osnovana je 2009. godine u Novskoj. Stanica djeluje na području Sisačko-moslavačke županije koju čini 19 jedinica lokalne samouprave.

U zoni odgovornosti HGSS stanice Novska kao područja djelovanja ističu se velika neurbana, te rijetko naseljena brežuljkasta područja Banovine s planinarski i izletnički aktivnim područjem Hrastovičke gore, te područje Moslavačke gore na sjeveroistoku Županije. Česta prijetnje sigurnosti su i stotine kilometara vodotokova većih hrvatskih rijeka (Sava, Kupa, Una, Odra) koje često prijete plavljenjem okolnim područjima. Te rijeke stvaraju velike poplavne površine Odranskog i Lonjskog polja. Park prirode Lonjsko polje prostire se na 50.650 ha zaštićenog područja smještenog uz lijevu obalu rijeke Save u dužini od stotinjak kilometara, te je jedno od najvećih i najbolje očuvanih prirodnih poplavnih područja u Europi.

Članstvo Stanice čini 43 volontera raspoređenih u središnjici u Novskoj, te ispostavama u Sisku i Kutini. Po statusu i završenoj obuci članstvo Stanice se sastoji od 9 gorskih spašavatelja, 23 spašavatelja i 11 pripravnika.

U svrhu potrage za nestalim osobama unutar Stanice aktivno djeluje 1 licencirani voditelj potrage, 2 licencirana potražna K9 tima i 2 licencirana upravitelja bespilotnim letjelicama.

Zbog specifične ugroze u Sisačko-moslavačkoj županiji HGSS stanica Novska ima i 25 spašavatelja obučenih za spašavanje na brzim vodama i u poplavama.

Svi aktivni članovi obučeni su za pružanje prve pomoći u neurbanim i na teško pristupačnim terenima, a njih 5 ima važeću međunarodnu ITLS licencu.

Kontaktirajte nas

pročelnik

Branislav Grubić

Adresa

Staroselska 1, Novska

Društvene mreže