HGSS
backhills

Stanica Istra

HGSS Stanica Istra osnovana je 2001. godine na Žbevnici, 1014 metara visokom vrhu Ćićarije.

Stanica djeluje na području Istarske županije koju čini 41 jedinica lokalne samouprave.

Površina: Istarske županije 2.820 četvornih kilometara

Broj stanovnika: 208.055 (popis 2011. godine)

U Istarskoj se županiji nalaze 33 zaštićena područja prirodne baštine. Najveća su Nacionalni park Brijuni i Park prirode Učka.

Veći dio Istarske županije leži na kraškom području koje obiluje brojnim speleološkim objektima: jame, kaverne, špilje i ponori. Procjenjuje se da na poluotoku postoji oko 2000 takvih objekata. Neki od njih proglašeni su spomenicima prirode: Jama Baredine, Pincinova jama, Markova jama te značajni krajobraz Pazinski ponor.

Članstvo Stanice čini 29 volontera od kojih su 18 gorski spašavatelji, 8 spašavatelji, 3 pripravnici.

U svrhu potrage za nestalim osobama unutar Stanice aktivno djeluje 2 voditelja potrage, 1 licencirani upravitelj bespilotnim letjelicama, 2 kartografa.

Specijalnosti unutar Stanice su 3 instruktora specijalnosti Komisija HGSS-a, 2 voditelja speleospašavanja, 2 ronioca, 1 speleo ronioc, 2 spašavatelja na brzim vodama i u poplavama.

Među članstvom djeluje 3 liječnika koji su ujedno instruktori prve pomoći Medicinske komisije HGSS-a i instruktori ITLS-a.

Svi aktivni članovi obučeni su za pružanje prve pomoći u ne urbanim i na teško pristupačnim terenima, a njih 3 ima važeću međunarodnu ITLS licencu.

Kontaktirajte nas

pročelnik

Martin Glavić

Adresa

Palladiova 9, 52100 Pula