HGSS
backhills

Stanica Gospić

HGSS Stanica Gospić je ne profitna i dobrovoljna udruga koja je dio HGSS-a te djeluje na području Ličko-senjske županije pokrivajući 12% teritorija RH u spašavanju i potragama ljudi na nepristupačnim terenima. Stanica radi spašavanju u planini, stijeni, špiljama i jama, divljim vodama te ostalim nepristupačnim područjima.

HGSS Stanica Gospić osnovana je 1989. godine u Gospiću. U narednom vremenu brojne aktivnosti svjetlaju rad Stanice, kojoj se tijekom narednih godina priključuju istomišljenici s moralnim likom Spašavatelja. Slijede brojne akcije traganja i spašavanja, edukativne i preventivne aktivnosti. Ljudski kao i materijalno tehnički resursi eksponencijalno rastu, sve do danas kada HGSS Stanica Gospić predstavlja respektabilnu i operativnu službu traganja i spašavanja u službi svih građana županije Ličko-Senjske, kao i cijele Hrvatske te njenih posjetitelja. Stanica djeluje na području Ličko-senjske županije pokrivajući skoro 12% teritorija Republike Hrvatske koju čini 12 jedinica lokalne samouprave.

Prirodna i demografska obilježja te zaštićena područja u zoni odgovornosti uključuju Park prirode Velebit, Nacionalni park Plitvička jezera, Nacionalni park Sjeverni Velebit, djelomično i Nacionalni park Paklenica, Pećinski park Grabovača, ličko sredogorje s Kapelom i Plješivicom, poplavno područje Kosinja, Gacke i rijeke Like, podvelebitsko primorje i dio otoka Paga.

Članstvo Stanice čini 30 volontera od kojih su:

2 instruktori specijalnosti Komisija HGSS-a

18 gorskih spašavatelja

8 pripravnika

4 suradnika

U svrhu potrage za nestalim osobama unutar Stanice aktivno djeluje:

2 voditelja potrage,

2 licencirana potražna K9 tima

2 licencirana upravitelja bespilotnim letjelicama i

2 kartografa

Specijalnosti unutar Stanice:

4 letač spašavatelj – u obuci

2 ronioca,

1 speleo ronioc,

16 spašavatelja na brzim vodama i u poplavama.

Među članstvom djeluje 3 medicinska djelatnika.

Svi aktivni članovi obučeni su za pružanje prve pomoći u ne urbanim i na teško pristupačnim terenima, a njih 2 ima važeću međunarodnu ITLS licencu.

HGSS Stanica Gospić je za svoj rad dobila brojna priznanja i nagrade, ali najveće od svih priznanja je spoznaja da smo do sada spasili brojne ljudske živote, te u raznim situacijama pomogli brojnim ljudima na razne moguće načine, te ćemo to nastaviti činiti i dalje.

Kontaktirajte nas

pročelnik

Dario Cindrić

adresa

Kaniža Gospićka 4,
53000 Gospić

Društvene mreže

Novosti hgss stanice Gospić