HGSS

Stanica Gospić ovaj vikend pronašla “blago” i spasila dva života

Petak, u poslijepodnevnim satima, gospićki spašavatelji zaprimili su poziv od osobe s područja Pazarišta koja je prijavila nestanak djevojčice.

Djevojčica se igrajući igru preko mobilne aplikacije u jutarnjim satima udaljila iz mjesta boravišta s ciljem pronalaska „skrivenog blaga“ na određenim lokacijama. Tragajući za blagom našla se na terenu bez mobilnog signala, a potom je i izgubila mobitel. Upravo zbog nemogućnosti lociranja djevojčice putem mobilnog uređaja i ne posjedovanja informacija o pravcu njezinog odlaska potraga je bila otežana i zahtijevala je brzu reakciju. 14 spašavatelja s pet vozila odmah je izašlo na teren kako bi pokrili moguće pravce kretanja i u što kraćem vremenu pretražili šire područje. Na svu sreću, u večernjim satima pronalaze djevojčicu nekoliko kilometara od kuće, neozlijeđenu.

Iako je djevojčica putem aplikacije igrala rekreacijsku igru koja podrazumijeva aktivnost na otvorenom i u prirodi, što apsolutno podržavamo, vidimo da se i u ovakvim aktivnostima kriju opasnosti.

Nakon malo odmora za gospićke spašavatelje, idući dan u 17.30 sati, zaprimaju poziv od grupe planinara koji se kreću Južnim Velebitom, točnije Medačkom stazom prema Strugama i Vaganskom vrhu. Prilikom silaska ispod Medačkih vrata jedan od planinara zadobio je jaku vrtoglavicu, koja je uz povraćanje, izazvala slabost i nemogućnost njegovog daljnjeg kretanja. U ovoj akciji olakotna okolnost bila je što su spašavatelji bili u telefonskom kontaktu s planinarima i znali njihovu točnu lokaciju. 10 spašavatelja odmah je krenulo u akciju spašavanja kako bi čim prije osobu spustili u podnožje. Iako je nakon nekog vremena planinar krenuo hodati dalje jer se osjećao malo bolje, nakon kraćeg hodanja stanje mu se opet pogoršalo i više nije mogao nastaviti. Nakon pregleda i stabilizacije unesrećenog spašavatelji ga u nosilima transportiraju do podnožja. Stanje mu je do kraja transporta bilo stabilno. Unesrećenom i kolegama planinarima sugerirano je da obavezno odu na pregled u Opću bolnicu u Gospić, što su i učinili.

Povratkom spašavatelja u bazu zaključeno je da su ovaj vikend pronašli „blago“ jer je blago HGSS-a svaki spašeni ljudski život.