HGSS

Speleoronilačka vježba na izvoru Zagorske Mrežnice

Odjel za speleoronilačko spašavanje koji djeluje u okviru Komisije za speleospašavanje Hrvatske gorske službe spašavanja održao je 10. i 11. travnja trenažni vikend i vježbu izvlačenja tijela na području izvora Zagorske Mrežnice.

Fokus ove vježbe bio je na građenju pojedinačnih elemenata izvlačenja tijela utopljenika s velikih udaljenosti u potopljenim objektima uz pomoć podvodnih skutera. U svrhu spomenutog radili su se trenažni zaroni s podvodnim skuterima i balansiranjem lutke u vodi, odnosno povlačenjem trenažne lutke iz izvora. Kako je ovakav protokol koji Odjel gradi iz vježbe u vježbu kompleksan i široko obuhvatan, uz samo izvlačenje, speleoronioci odradili su i elemente pretrage špilje za tijelom, označavanja i forenzike unesrećene osobe kao i pripremanje tijela i planiranje izvlačenja.

Iako su za trening uvjeti ronjenja bili odlični, u realnosti zbog iznimno jakog toka iz izvora, bez podvodnih skutera ovakvi zaroni ne bi bili mogući. Stoga, otežani uvjeti ronjenja ujedno su poslužili kao odličan poligon za uvježbavanje.

Kroz rad na elementima ove vježbe odradila se i priprema za poveću vježbu izvlačenja tijela koja je u planu u narednom periodu. U njoj bi se spojili svi pojedinačni elementi u jednu kompleksnu vježbu s ciljem odrađivanja potpunog scenarija u svim njegovim fazama na koliko je god to moguće realističan način.

Ovim putem Odjel za speleoronilačko spašavanje zahvaljuje direktoru i zaposlenicima tvrtke Komunalac d.o.o. Ogulin na ustupljenim prostorijama i pomoći u organizaciji ove vježbe.