HGSS

Speleo vježba Stanice Samobor u špilji “Bedara”

U sklopu redovnih aktivnosti Stanice Samobor u subotu, 6. studenog 2021. godine, s ciljem podizanja razine spremnosti članova provedena je vježba tehnika speleospašavanja u špilji Bedari na Žumberku.

Na vježbi je sudjelovalo trinaest članova Stanice i tri gosta iz lokalnih planinarskih i speleoloških udruga.

Vježba je započela pripremom opreme u jutarnjim satima u prostoru Stanice. Naglasak vježbe bio je na radu sanitetske ekipe, odnosno zbrinjavanju unesrećene osobe i njenom utopljavanju, izradi udobnog i toplog bivka te pripremi za transport nosilima. Transport unesrećene osobe u speleološkim nosilima odrađen je kroz dio horizontalnih kanala uskog i zavojitog meandra na dnu špilje i na dijelu vertikalnih kanala i meandara u vertikali. Članovi Stanice izradili su dva sidrišta sa sistemom protuutega i kosu prečnicu za transport nosila preko blatne dvorane. Nakon završetka transporta, krenulo se prema izlazu iz špilje. Špilja je raspremljena na način da je sva oprema izvađena iz speleološkog objekta, a zadnji spašavatelji su je napustili oko ponoći.

Na izlazu iz objekta sve sudionike vježbe dočekao je topli gluaš koji su pripremili članovi Stanice Samobor zaduženi za logistiku. Vježba je završila povratkom sudionika u prostorije Stanice u nedjelju oko 2 sata u jutro.