HGSS

Spašena djeca koju je vjetar na SUP-ovima odnio miljama daleko

HGSS ispostava Omiš, u nedjelju oko 22:40 sati, dobila je dojavu kako je troje četrnaestogodišnjaka za vrijeme bure u jačanju nestalo na SUP daskama na području Lokve Rogoznice. Pokrenuta je potraga zajedno s policijskim službenicima i Lučkom kapetanijom.

18/07/2022

|

HGSS stanica Split

Nekoliko mještana Omiša ustupilo je svoje brodove, dvije bracere i jedan gliser, te su zajedno s članovima Ispostave Omiš i omiškim vatrogascima krenuli u pretraživanje mora. S kopnene strane dignuti su dronovi, a za polazak su bili spremni i potražni timovi. Potraga na moru bila je iznimno otežana zbog jake bure i visokih valova.

Policijski službenici pretraživali su obalni dio u dva smjera, prema Pisku i prema Omišu.

O nestanku djece odmah je obaviješten cijeli operativni sastav policije, a posebno Policijska postaja Brač koji su imali zadaću pretražiti obalni dio otoka Brača i to od mjesta Postira do Pušišća, koji se nalaze nasuprot Lokve Rogoznice, jer je postojala mogućnost da su otišli prema Braču.

Operativni komunikaciji centar policije koordinirao je postupanje na terenu i brzu razmjenu informacija, obzirom na veličinu područja na moru i kopnu koje je trebalo pretražiti.

Intenzivna potraga završila je nekoliko minuta nakon ponoći kada su vatrogasci DVD Omiš i HGSS Ispostava Omiš koji su brodom obilazili područje na moru, u blizini mjesta Pučišća pronašli neozlijeđenu djecu koja su se nalazila na sup daskama. Dvoje ih se uspjelo domoći obale, dok je jedan tinejdžer još bio u moru. Nestali su pronađeni neozlijeđeni, ali u vidnom šoku. Dvoje od njih krenulo je na veslanje SUP-ovima s prslukom za spašavanje, dok jedan nije imao ništa.

Odmah su prevezeni u Dom zdravlja u Omišu, obavljen je preventivan pregled i djeca su se vratila roditeljima. U navedeni događaj od samog početka bili su uključeni i strani policijski službenici koji su svo vrijeme bili uz roditelje i olakšali komunikaciju s policijom. U cilju utvrđivanja svih okolnosti ovog događaja obaviti će se detaljni razgovori s roditeljima i osobama koje su bile s djecom na plaži.

Daske na napuhavanje poput surf daski, SUP-ova, kajaka i sličnog, veoma su opasni morski rekviziti koje vjetar može jako brzo odnijeti prema otvorenom moru, kao u ovom slučaju.