HGSS

Spašavanje planinara palog s ferate na Krndiji

U nedjelju, 18. listopada, u 11:23h na telefon dežurnog spašavatelja HGSS Stanice Orahovica iz Centra 112 dolazi informacija o padu planinara s ferate u blizini Duzluka, na Krndiji.

Na mjestu nesreće s grupom planinara PD Đakovo nalazi se član HGSS Stanice Osijek koji, uz druge planinare, odmah priskače u pomoć unesrećenom i dežurnom daje informacije o lokaciji nesreće i stanju nesretnog planinara. Na mjesto događaja odmah izlaze dva spašavatelja iz Orahovice te im se pridružuje još dvoje iz Slatine. Nedaleko nesreće nalazi se još jedan član Stanice Osijek koji također dolazi do podnožja 58m dugačke ferate Stjenjaka Rustine.

Ozlijeđenom planinaru saniraju se u padu s visine oko 35 metara zadobivene ozljede. Transportira ga se u vakuum madracu do prve prometnice gdje se predaje timu Hitne medicinske pomoći Orahovica u 12:40h. U transportu unesrećenog sudjeluju i pripadnici Policijske postaje Orahovica.

U isto vrijeme, od jutarnjih sati, aktivno je još troje članova HGSS Stanice Orahovica koji su ispomoć Stanici Koprivnica u potražnoj akciji nedaleko Đurđevca.