HGSS

Spašavanje planinara na južnom Velebitu

U subotu, 12. veljače, nešto iza 18 sati preko ŽC 112 HGSS Stanica Gospić zaprimila je poziv mlađeg planinarskog para koji se nalazio na izlazu iz Raminog korita prema Šugarskoj dulibi na južnom Velebitu.

Problemi su se javili kod mladića kroz bolove u nozi koju je prije pola godine slomio. Informacija je bila da ne može nastaviti dalje hodati. Dionica koju su planinari hodali u zimskim uvjetima fizički je vrlo zahtjevna i iziskuje dobru pripremljenost i poznavanje terena, adekvatnu opremu i znanje kretanja u zimskim uvjetima. Dosta toga u ovom slučaju je izostalo pa su onda i izgledi za nastanak neželjenog događaja bili visoki.

Deset spašavatelja izašlo je na teren i iz pravca Jelove Ruje krenulo prema Šugarskoj dulibi. Na terenu su vladali pravi zimski uvjeti, uglavnom zaleđeni snijeg i prilično jak vjetar, voda se ledila u ruksacima. U 24 sata spašavatelji su došli do planinara. Nakon razgovora s mladićem ustanovili su da bi, uz dio tehničke opreme spašavatelja koja se koristiti za kretanje i preuzimanje ruksaka kako bi se rasteretio, on mogao samostalno nastaviti hodati prema skloništu Šugarska duliba. U 00.30 zajedno su krenuli prema njemu.

Nakon kraćeg odmora planinari su ostali prespavati, a spašavatelji nastavili put prema vozilima. U 5 sati promrzli i iscrpljeni stigli su do vozila pa nastavili put kući. Trebalo je još dovesti do baze nakon cijele noći.

Bila je ovo još jedna vrlo teška akcija spašavanja nakon koje spašavatelji Stanice Gospić imaju samo jednu poruku: “LJudi, ovako više ne ide i neće moći…”