HGSS

Spašavanje ozlijeđene planinarke na Mosoru

Uz više akcija koje je Stanica Split imala tijekom vikenda, najzahtjevnija je bila ona u nedjelju oko spašavanje ozlijeđene strane državljanke s mosorskog grebena.

16/10/2023

|

HGSS stanica Split

U 17.05 sati stigao je poziv preko Centra 112 za stranu državljanku koja je ozlijedila nogu na grebenu Mosora, između Velikog kabla i Vickovog stupa, te se ne može samostalno kretati.

Trebalo je brzo reagirati zbog dolaska mraka i najave lošeg vremena.Prema vrhu Mosora je krenulo 40-ak članova HGSS-a i vanjskih suradnika iz svih okolnih ispostava, a u pomoć su pritekli i članovi Stanice Makarska i Dubrovnik.

Prvi spašavatelji su do unesrećene stigli već iza 19.30 sati, te su je utoplili u skloništu Vickov stup gdje se žena sklonila zbog kiše i grmljavine koja je zahvatila Mosor. Helikoptersko spašavanje nažalost nije bilo moguće.

Dugotrajan i naporan transport unesrećene krenuo u 20.45 do Gornjeg Sitnog, a tijekom njega sudionike ove akcije zahvatila je kiša. Došlo je do pada temperature, pa je ona u 21 sat na Velikom kablu iznosila tek 7 stupnjeva Celzijevih. Uz velike napore spašavatelja, unesrećena je predana hitnoj medicinskoj pomoći u 00.40 sati