HGSS

Sifonska vježba odjela za speleoronilačko spašavanje – Ogulin 2022.

Odjel za speleoronilačko spašavanje koji djeluje u okviru Komisije za speleospašavanje Hrvatske gorske službe spašavanja održao godišnju Sifonsku vježbu na području izvora Zagorske Mrežnice od 20. do 22.05.2022.

25/05/2022

|

Odjel za speleoronilačko spašavanje

Obzirom na nadolazeću veliku državnu vježbu speleospašavanja koja ove godine opet ima elemente speleospašavanja iza sifona, fokus ove vježbe bio je na građenju pojedinačnih elemenata potrebnih za tu vježbu i razradi detaljnog plana potrebnog za sigurno izvlačenje žive unesrećene osobe iza sifona.

U svrhu spomenutog radili su se trenažni zaroni, isprobali elementi uključeni u spašavanje, suho odijelo za unesrećenu osobu, posude s kojima se planira prenijeti suhu opremu iza sifona i ostalo.

Protokol za ovaj tip akcija i vježbi koji Odjel gradi iz vježbe u vježbu je kompleksan i široko obuhvatan, pa su uz samu vježbu članovi Odjela i standardizirali neke od detalja koji će Odjelu biti važni na ovoj državnoj vježbi, ali i još važnije u narednim godinama i nastavku rada Odjela za speleoronilačko spašavanje.