HGSS

Seminar speleospašavanja za speleo udruge

U subotu 15. i nedjelju 16. svibnja 2021. g. na speleološkom poligonu Žica u Zagrebu (prostorije HGSS Stanice Zagreb) u organizaciji Komisije za speleospašavanje HGSS-a održan je seminar o tehnikama samospašavanja za speleološke udruge.

Od 2006. godine Komisija za speleospašavanje kontinuirano održava seminare samospašavanja i zbrinjavanja unesrećenih u speleološkim objektima koje je do sada polazilo 318 speleologa iz gotovo svih speleoloških udruga Hrvatske s ciljem osposobljavanja speleologa za pomoć sebi i svojim kolegama speleolozima u slučaju nezgode u speleološkim objektima do dolaska HGSS-a.

Seminar je bio usmjeren na praktičnom uvježbavanju tehnika samospašavanja. Održana su i predavanja o opasnostima u speleološkim objektima, predavanje o povijesti i organizaciji speleospašavanja u Hrvatskoj i svijetu te o organizaciji akcije speleospašavanja.

Na seminaru je sudjelovalo 20 polaznika iz 8 speleoloških udruga (SU Estavela, SO PDSV Velebit, SO HPD Željezničar, SO HPD Snježnica, SO PD Profunda, SS PD Sv. Jakov Bitelić, SK Ozren Lukić, SK Ursus Spelaeus).