HGSS

Seminar o zbrinjavanju unesrećenih osoba u speleološkim objektima

U razdoblju od 11. -12. studenog 2023. godine u Centru izvrsnosti Cerovačke špilje u organizaciji Komisije za speleospašavanje HGSS-a održan je seminar o zbrinjavanju u speleološkim objektima.

Seminar zbrinjavanja namijenjen je spašavateljima koji su završili osnovni tečaj speleospašavanja te predstavlja nadogradnju na postojeća znanja i vještine stečene prilikom osnovne obuke. Naglasak je na praktičnom uvježbavanju zbrinjavanja u vidu transporta unesrećene osobe s minimalnom opremom, izradi podzemnih bivaka te upoznavanje s opremom za utopljavanije koja se koristi unutar speleoloških objekata.

Održana su i predavanja o analizi nesreća u speleološkim objektima, organizaciji akcije speleospašavanja, zbrinjavanju u podzemlju te kompletima opreme za zbrinjavanje. Naša kolegica iz Italije dr. Christiana Pavan koja je sudjelovala u spašavanju u Turskoj kao liječnik talijanskog tima CNSAS-a, održala je predavanje o speleološkoj traumi.

Na seminaru je sudjelovalo 15 polaznika iz 11 stanica HGSS-a (Bjelovar, Čakovec, Istra, Novska, Ogulin, Rijeka, Samobor, Split, Šibenik, Zadar i Zagreb) te jedan član CNAS-a iz Italije. Seminar je vodilo četvero članova HGSS-a.

Zahvaljujemo se Centru izvrsnosti Cerovačke špilje na domaćinstvu i idealnim uvjetima za održavanje seminara, od smještaja, dvorane za predavanja, vježbališta i prije svega na ugodnom druženju u lijepom okolišu Crnopca. Svim sudionicima seminara zahvaljujemo na velikom interesu i angažmanu.