HGSS

Radovi na rekonstrukciji meteo postaje Duvajkuša

Volonteri udruge Crometeo i članovi HGSS Stanice Split izvršili su popravke na meteo postaji na Velikoj Duvjakuši na Dinari.

24/07/2020

|

HGSS stanica Split

Popravljen je sustav web kamera i zamijenjen anemometar. Projekt MeteoDinara krenuo je na ljeto 2016. Ispred planinarskog skloništa Pume na 1630 metara nadmorske visine postavljena je suvremena automatska meteorološka postaja i četiri nadozorne panoramske web kamere. Od tada svi podaci odlaze javno i besplatno na internet i mogu se pratiti u realnom vremenu.

Četiri godine kontinuiranih mjerenja pokazala su svu vrijednost ovog projekta jer se prvi put u povijesti mogu pratiti klimatološka obilježja Dinare, najviše hrvatske planine, koja će uskoro biti proglašena parkom prirode.

Ova mjerna postaja druga je najviša u Hrvatskoj i na njoj osobito u hladnijem dijelu godine vladaju ekstremni vremenski uvjeti. Zimi jugo ima udare i preko 220 km/h, a temperature padaju ispod -15°C.

Sve to intenzivno utječe na meteorološku postaju i web kamere pa su posljednja dva dana spašavatelji HGSS Stanice Split, planinarska udruga Dinaridi, JU More i Krš, Crometeo i nekoliko volontera uspješno obavili akciju zamjene panoramskih web kamera i redovnog godišnjeg održavanja meteorološke postaje. U utorak navečer je s Dinare snimljen i komet “Neowise”.