HGSS

Prvi licencirani digitalni kartografi HGSS-a

HGSS vrlo često ima akcije potraga za nestalim osobama. Da bi se potraga uspješno organizirala i vodila potrebno je, među ostalim, imati kvalitetnu podršku digitalne kartografije o čemu brigu vodi posebno osnovan Odjel za digitalnu kartografiju organiziran u sklopu Komisije za potrage i lavine.

Već dugi niz godina u okviru obuke za organiziranje i vođenje potraga provodi se i obuka za vođenje digitalne kartografije u potragama i drugim akcijama. Od ove godine uveden je i poseban ispit za licenciranje digitalnih kartografa HGSS-a.

Protekli vikend održan je prvi ispit te je HGSS po prvi puta dobio spašavatelje službeno licencirane za vođenje digitalne kartografije u potragama i drugim akcijama. Cjelodnevni ispit koji se sastojao od teorijskog dijela, rješavanja praktičnog zadatka u GIS okruženju te rada s GPS uređajima položilo je ukupno šest kandidata iz pet Stanica. Kandidati su među ostalim pokazali i izvrsnu osposobljenost za rad u posebnom modulu QGIS razvijenom za potrebe potraga i spašavanja od strane samih članova Odjela za digitalnu kartografiju HGSS-a.

Čestitamo kandidatima na uspješno položenom ispitu i stečenoj licenci!