HGSS

Priznanje van granica Hrvatske: 16 HGSS-ovaca odradilo izvrstan posao na rallyju u Grčkoj

Ukupno 16 članova Hrvatske gorske službe spašavanja s terenskim vozilima pružalo je podršku organizatorima Hellas Rally Raid utrke od 22. do 29. svibnja u Grčkoj.

Četiri tima s četiri Toyote Hylux i jednim kombijem tjedan dana boravili su u Grčkoj na osiguranju utrke Hellas Rally Raid koja se vozila na području Korinta. Prvi je to put da su snage HGSS-a odradile dežurstvo na utrci dugačkoj više od 1200 kilometara i u kojoj su terenska vozila toliko važna. Naime, terencima, quadovima i motociklima dolazilo se do unesrećenih i pružala im se prva pomoć do dolaska medicinskih timova.

Poznavanje medicine na ovom se rallyju pokazalo iznimno važno, dok uobičajene tehnike i vještine gorskih spašavatelja nisu dolazile toliko do izražaja. U tjedan dana HGSS-ovi timovi intervenirali su pri pružanju prve pomoći unesrećenima sa slomljenim ključnim kostima, uganućima, ali i kod ozbiljnijih ozljeda poput lomova kuka. Najzahtjevnije je bilo zbrinjavanje opeklina drugog i trećeg stupnja nakon zapaljenja buggyja natjecatelja koji je otprije osoba s invaliditetom.

Dežurstvo na vrlo zahtjevnom rallyju za HGSS-ove timove ujedno je bilo i trening i priprema za rally koji će se u kolovozu održati u Hrvatskoj, ali i za novo izdanje WRC Hrvatska na kojem je HGSS sa svojim dežurnim ekipama već sudjelovao.

Organizatori utrke pohvalili su rad HGSS-ovih snaga, što je još jedno priznanje da se naš rad, konstantna edukacija i ulaganje u znanja i vještine isplati. Podsjetimo, prije tri godine članovi HGSS-a osiguravali su svjetski kup u kajaku koji se održavao u Kini. Svemu je prethodila zahtjevna priprema i edukacija članova o spašavanju na divljim vodama i poplavama koju HGSS odrađuje po međunarodnim Rescue3 standardima.

Timovi HGSS-a pokazali su izvrsno poznavanje medicine i u tjedan dana nekoliko puta intervenirali u pružanju prve pomoći natjecateljima s lomovima, uganućima i zbrinjavanju opeklina drugog i trećeg stupnja.

Vulkal i Nokian tyres opremili su HGSS-ova vozila vrhunskim gumama i tako olakšali timovima da se fokusiraju na sigurno obavljanje zadaća na zahtjevnom Hellas rally raid-u.