HGSS

Potražna akcija na području Malog Trostva

U utorak, 14.rujna 2021. u 15:03h, HGSS Stanica Bjelovar dobiva dojavu policije o nestaloj osobi na području Malog Trojstva u blizini Bjelovara. Osoba se udaljila istog dana iz obiteljske kuće u 7:20h osobnim automobilom u nepoznatom pravcu.

Mobilni uređaj nestale osobe je uključen i spašavatelji dobivaju podatke o približnoj lokaciji prijave mobilnog uređaja na mrežu u 16:16h. Na teren su odmah upućena četiri člana Stanice Bjelovar i rade brzu pretragu terena na području zadnje poznate lokacije. Od Centra 112 stižu i dodatni podaci o baznoj stanici mobilnog operatera. Analizom podataka zaključeno je da je osoba u pokretu, ali se ne javlja na pozive. Pristižu još dvije približne lokacije prijave mobilnog uređaja na mobilnu mrežu u 17:19h i 18:21h. Analizom ovih podataka područje potrage je suženo i odmah su upućeni svi raspoloživi timovi na to područje. U 19:45 pronađeno je napušteno vozilo nestale osobe te se u potragu uključuje K9 potražni tim. U 20:51h osoba je pronađena u blizini obiteljske kuće neozlijeđena, ali u vidno stresnom stanju. U potražnoj akciji je sudjelovalo ukupno 11 članova HGSS Stanice Bjelovar.

Ova potražna akcija istaknula je važnost korištenja i ispravne analize podataka u slučaju kad je mobilni uređaj uključen i prijavljuje se na mrežu mobilnog operatera.