HGSS

Potražna akcija na Mljetu

Tijekom turističke sezone HGSS s dežurnim timom u NP Mljet brine o sigurnosti posjetitelja nacionalnog parka. U dežurstvu se periodično izmjenjuju članovi svih stanica, a trenutno dežurstvo obnašaju članovi Stanica Zagreb i Ogulin.

Imati na raspolaganju makar maleni tim na nekoj lokaciji u Lijepoj našoj i sinoć se pokazalo korisnim za sigurnost naših građana. Naime, u petak, nekoliko minuta iza ponoći, dežurni spašavatelj HGSS stanice Dubrovnik primio je poziv policije o potrebi za hitnom potražnom akcijom na području sela Prožura na otoku Mljetu. Nestao je muškarac starije dobi lošeg zdravstvenog stanja. Poziv u pomoć proslijeđen je odmah dežurnoj ekipi u NP Mljet koji su skupili neophodnu opremu i uputile se prema selu Prožure.

Dežurna ekipa se nakon dolaska u Prožure povezala s policijskom ophodnjom i troje djelatnika JVP Mljet među kojima je bio i njihov potražni tim sa psom. Informirani su o starijem muškarcu slabijeg zdravstvenog stanja koji je nestao još prethodne večeri oko 21 sat. Rodbina i mještani prvo su ga pokušali pronaći sami no nakon što u tome nisu uspjeli odlučili su pozvati u pomoć policiju i ostale žurne službe.

Brzo je organizirana potraga, a iskustvo koje imaju naši članovi u organizaciji i vođenju ovakvih potraga uvijek je iznimno korisno. Za manje od sat vremena od početka organizirane potrage nestalog je pronašao potražni tim JVP Mljet, čime se još jednom pokazalo kolika je vrijednost potražnih timova kao resursa kada je riječ o potragama. Nestali je pronađen nedaleko od asfaltirane prometnice, ali opet dovoljno daleko da ga je nemoguće uočiti s ceste, pogotovo noću. Plus toga riječ je o teško pristupačnom terenu što je zahtjevalo da u njegovom izvlačenju koristimo i posebna UT nosila koja su dodatno osigurana užetom.

Nakon pregleda i pružene prve pomoći pristupilo se izvlačenju nestaloga nakon čega je predan ekipi hitne medicinske pomoći.

U samoj akciji, osim tri člana HGSS-a, sudjelovao je i jedan prijatelj HGSS-a koji se zatekao u blizini, troje članova JVP Mljet s njihovim potražnim timom (Belgijski ovčar Bachy) kao i policijska ophodnja koja je prva stigla na mjesto događaja i pozvala ostale žurne službe u akciju.